Corona-regelingen voor ondernemers

Het coronavirus heeft impact op de economie. Veel ondernemers hebben daar last van. Er zijn een aantal regelingen om ondernemers te helpen.

Bijstand voor zelfstandigen (BBZ)

Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een BBZ-uitkering aanvragen. BBZ staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer BBZ krijgt. Vraag Bijstand voor zelfstandigen aan bij ROZ.

KKC: Kleine Kredieten Corona

De KKC is opgericht voor kleine bedrijven die moeite hebben met het krijgen van leningen. Doordat de overheid voor een groot deel van het terugbetalen van de lening verantwoordelijk is, lenen banken en andere financiers makkelijker geld uit. Bekijk meer informatie over de KKC-garantieregeling op Rijksoverheid.

Overbruggingskrediet

Qredits, een stichting die leningen verstrekt aan bedrijven, biedt ondernemers die het door corona moeilijk hebben een overbruggingskrediet van maximaal €35.000. Dit krediet is bedoeld voor het betalen van vaste lasten. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden voor een overbruggingskrediet op Qredits.

TOA-krediet

Met het TOA (Time-out Arrangement) stelt het kabinet 200 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan MKB-bedrijven die last hebben van de coronacrisis. Zij kunnen in aanmerking komen voor een lening van maximaal €100.000. Ondernemers kunnen het geld gebruiken voor een doorstart, uitbreiding of aanpassing van hun bedrijfsactiviteiten. Meer informatie over het TOA-krediet en de voorwaarden vindt u via de de Kamer van Koophandel.

Uitstel voor terugbetaling Tozo-krediet

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vanwege de nieuwe lockdown besloten dat ondernemers die lenen via de Tozo, 6 maanden extra uitstel van betaling krijgen, dus tot 1 juli 2022. Over deze 6 maanden wordt geen rente berekend. Kijk voor meer informatie over terugbetaling van Tozo-krediet op ROZ

Vergoeding voor controle coronatoegangsbewijzen

Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en evenementensector zijn verplicht om bezoekers naar een geldig coronatoegangsbewijs te vragen. U kunt bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor de extra kosten. Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding voor controle op coronatoegangsbewijzen.