Horeca en detailhandel

Horeca

Horecaondernemers vinden op Koninklijke Horeca Nederland relevante informatie voor de horeca die KHN deelt en dagelijks update.

Met de aangescherpte maatregelen moeten café’s en restaurants, inclusief terrasruimte, hun deuren weer sluiten. Bezorgen en afhalen van bestellingen bij eet- en drinkgelegenheden blijft mogelijk. Ook mag het afhalen van maaltijden georganiseerd worden op het terras. Hiervoor gelden enkele voorwaarden, zie hieronder. 

Deze landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. 

Relevante documenten

Voorwaarden voor afhalen op terras

 • Het gaat om een tijdelijke toestemming gedurende de huidige beperkingen in de noodverordening (sluiting horeca);
 • Het gaat om een afwijking van het terrassenbeleid, standplaatsenbeleid en uitstallingenbeleid (lokale APV regelingen);
 • Een verkooptafel, kraam of wagen is tijdelijk toegestaan op terras. Zo dicht mogelijk tegen gevel;
 • Tot 20:00 uur verkoop op terras conform tijden noodverordening. Afhaal binnen mag tot 1.00 uur;
 • Na 20:00 uur dient de verkooptafel, kraam of wagen weer te worden verwijderd;
 • Alleen voor directe consumpties, geen detailhandel-verkoop;
 • Geen bereiding op het terras, alleen afhaal;
 • Doorstroming van publiek, hulpdiensten etc. mag niet worden belemmerd;
 • Ondernemer heeft een verantwoordelijkheid in het voorkomen van drukte, opstoppingen etc;
 • De mogelijkheid om afhaal te organiseren op het terras geldt alleen voor zelfstandige horeca, niet voor detailhandel met ondergeschikte horeca;.
 • Melding vooraf bij Ondernemersloket via ondernemersloket@enschede.nl

Horecabedrijven binnen het stadserf (zodra de maatregelen weer verruimd kunnen worden)

Horecabedrijven binnen het stadserf van Enschede krijgen waar mogelijk extra ruimte toegewezen om hun terrassen met zitplaatsen uit te breiden. Hiervoor is een terrassenplan gemaakt, waarbij op een kaart de maximale ruimte wordt aangegeven. . Hierbij zijn de regionale kaders vanuit de Veiligheidsregio Twente (zie relevante documenten hierboven) van toepassing.

Kijkt u vooral ook bij de “veel gestelde vragen” alvorens u contact opneemt met het Ondernemersloket via ondernemersloket@enschede.nl

Horecabedrijven buiten het stadserf (zodra de maatregelen weer verruimd kunnen worden)

Heeft u een horecazaak buiten het stadserf van Enschede en wilt u het terras vergroten? Wij denken graag met u mee!

Ook hierbij zijn de regionale kaders vanuit de Veiligheidsregio Twente (zie relevante documenten hierboven) van toepassing.

Welke voorbereidingen kunt u alvast treffen?

Stuur een plattegrondtekening/schets. Geef daarop het volgende aan:

 • Het huidige terras en het tijdelijke deel. Het is van belang dat wij kunnen zien welk deel bestaand terras is en welk deel tijdelijk is. Dit doet u door het bijvoorbeeld een andere kleur te geven of het erbij te schrijven;
 • De afmetingen van het tijdelijke terras;
 • De ruimte voor voetgangers, rolstoelgebruikers of hulpdiensten voor een veilige doorgang.

Als u het tijdelijke terras voor een ander pand wilt plaatsen, overleg dit dan met de bewoner dan wel huurder/eigenaar. Denk ook aan de eventuele buren dat zij nog vrije toegang tot hun deur hebben.

Bij de aanvraag om de toestemming vragen wij dan ook dat u aantoont dat uw (boven)buren het ermee eens zijn dat u het tijdelijke terras daar plaatst. Ga dus alvast in gesprek met uw buren en bespreek uw plannen.

Na ontvangst van uw plan wordt dit besproken in een speciale werkgroep en gaan we met u in gesprek om te bezien in hoeverre en onder welke voorwaarde uitbreiding van het terras mogelijk is.

Mail uw plan naar: ondernemersloket@enschede.nl

Terrasprecario

Met ingang van 1 juni brengt het college van B&W de normale terrasprecario weer in rekening, op basis van het aantal vierkante meters terras onder normale – niet corona - omstandigheden. Dus voor het tijdelijk gebruik van extra vierkante meters terras hoeft u niet extra te betalen.

Om u verder tegemoet te komen heeft het college besloten dat u de terrasprecario 2020 gespreid over twee jaar kunt betalen: 50% in 2020 en 50% in 2021.

Detailhandel

Nederland gaat tot 19 januari 2021 in lockdown. Dit heeft gevolgen voor niet-essentiële winkels, scholen, contactberoepen, sport en meer. Lees wat de maatregelen zijn en welke winkels als essentieel worden gezien.

Winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zijn essentiële winkels en mogen wel open zijn tijdens de lockdown. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, bakkers, tankstations en apotheken. Hier vind je de volledige lijst. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering, zij mogen langer open zijn. Tussen 20.00 en 6.00 uur mag er geen alcohol verkocht of bezorgd worden. Alle regels voor winkels rondom bezorging, afhaal en reparatie tijdens de lockdown vind je hier.

Alle niet-essentiële winkels moeten gesloten zijn tijdens de lockdown vanaf 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021.

Voor de retail staat ook veel informatie op de site van de brancheorganisatie INretail (externe link).