Horeca en detailhandel

Horeca

Horecaondernemers vinden op Koninklijke Horeca Nederland relevante informatie voor de horeca die KHN deelt en dagelijks update.

Met de aangescherpte maatregelen moesten café’s en restaurants hun deuren weer sluiten. Bezorgen en afhalen van bestellingen bij eet- en drinkgelegenheden bleef mogelijk. Ook het afhalen van maaltijden mocht georganiseerd worden op het terras. Hiervoor gelden enkele voorwaarden, zie hieronder. 

Vanaf woensdag 28 april mogen de buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden weer open. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden. Lees de voorwaarden op de website van Rijksoverheid

Relevante documenten

Voorwaarden voor afhalen op terras

 • Het gaat om een tijdelijke toestemming gedurende de huidige beperkingen in de noodverordening (sluiting horeca);
 • Het gaat om een afwijking van het terrassenbeleid, standplaatsenbeleid en uitstallingenbeleid (lokale APV regelingen);
 • Een verkooptafel, kraam of wagen is tijdelijk toegestaan op terras. Zo dicht mogelijk tegen gevel;
 • Tot 20:00 uur verkoop op terras conform tijden noodverordening.
 • Na 20:00 uur dient de verkooptafel, kraam of wagen weer te worden verwijderd;
 • Alleen voor directe consumpties, geen detailhandel-verkoop;
 • Geen bereiding op het terras, alleen afhaal;
 • Doorstroming van publiek, hulpdiensten etc. mag niet worden belemmerd;
 • Ondernemer heeft een verantwoordelijkheid in het voorkomen van drukte, opstoppingen etc;
 • De mogelijkheid om afhaal te organiseren op het terras geldt alleen voor zelfstandige horeca, niet voor detailhandel met ondergeschikte horeca;.
 • Melding vooraf bij Ondernemersloket via ondernemersloket@enschede.nl

Horecabedrijven binnen het stadserf (zodra de maatregelen weer verruimd kunnen worden)

Horecabedrijven binnen het stadserf van Enschede krijgen waar mogelijk extra ruimte toegewezen om hun terrassen met zitplaatsen uit te breiden. Hiervoor is een terrassenplan gemaakt, waarbij op een kaart de maximale ruimte wordt aangegeven. . Hierbij zijn de regionale kaders vanuit de Veiligheidsregio Twente (zie relevante documenten hierboven) van toepassing.

Kijkt u vooral ook bij de “veel gestelde vragen” alvorens u contact opneemt met het Ondernemersloket via ondernemersloket@enschede.nl

Horecabedrijven buiten het stadserf (zodra de maatregelen weer verruimd kunnen worden)

Heeft u een horecazaak buiten het stadserf van Enschede en wilt u het terras vergroten? Wij denken graag met u mee!

Ook hierbij zijn de regionale kaders vanuit de Veiligheidsregio Twente (zie relevante documenten hierboven) van toepassing.

Welke voorbereidingen kunt u alvast treffen?

Stuur een plattegrondtekening/schets. Geef daarop het volgende aan:

 • Het huidige terras en het tijdelijke deel. Het is van belang dat wij kunnen zien welk deel bestaand terras is en welk deel tijdelijk is. Dit doet u door het bijvoorbeeld een andere kleur te geven of het erbij te schrijven;
 • De afmetingen van het tijdelijke terras;
 • De ruimte voor voetgangers, rolstoelgebruikers of hulpdiensten voor een veilige doorgang.

Als u het tijdelijke terras voor een ander pand wilt plaatsen, overleg dit dan met de bewoner dan wel huurder/eigenaar. Denk ook aan de eventuele buren dat zij nog vrije toegang tot hun deur hebben.

Bij de aanvraag om de toestemming vragen wij dan ook dat u aantoont dat uw (boven)buren het ermee eens zijn dat u het tijdelijke terras daar plaatst. Ga dus alvast in gesprek met uw buren en bespreek uw plannen.

Na ontvangst van uw plan wordt dit besproken in een speciale werkgroep en gaan we met u in gesprek om te bezien in hoeverre en onder welke voorwaarde uitbreiding van het terras mogelijk is.

Mail uw plan naar: ondernemersloket@enschede.nl

Terrasprecario

Het college van B&W van Enschede heeft besloten voor 2020 af te zien van de heffingen voor marktgelden, terrassen en uitstallingen. Op die manier draagt de gemeente zorg voor directe lastenverlichting voor de betreffende ondernemers. Het college bekijkt op dit moment de mogelijkheden voor een lokaal steunpakket voor 2021.

Pop-up horeca

Het college van B&W geeft ook dit jaar ruimte aan creatieve pop-up horecaconcepten. De geldende coronamaatregelen raken ondernemers in de horeca, detailhandel en evenementenbranche hard. Door tijdelijke horecaconcepten toe te staan zodra de coronabeperkingen het toelaten, wil het college deze ondernemers wat ruimte geven. Ook moet het bijdragen aan een betere spreiding van bewoners en bezoekers in de stad. Geïnteresseerde ondernemers kunnen voor de periode van april t/m september 2021 een voorstel voor een pop-up horecaconcept indienen.

Detailhandel

Winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zijn essentiële winkels en mogen wel open zijn tijdens de lockdown. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, bakkers, tankstations en apotheken.

Volledige lijst essentiële winkels

Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering, zij mogen langer open zijn. Tussen 20.00 en 6.00 uur mag er geen alcohol verkocht of bezorgd worden.

Alle regels voor winkels rondom bezorging, afhaal en reparatie tijdens de lockdown

Alle winkels mogen op afspraak klanten ontvangen. Er mag maximaal 1 klant per 25 vierkante meter vloeroppervlak tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden. Ook warenmarkten mogen volledig open op 1,5 meter.

Voor de retail staat ook veel informatie op de site van de brancheorganisatie INretail.