De Wijkwijzer helpt je verder

Hoe regel je hulp in de huishouding? Wat moet je doen om een sportactiviteit in de wijk te organiseren? En waar moet je zijn voor hulp bij de belastingaangifte? Soms is het lastig om als inwoner van Enschede-West snel de juiste ondersteuning te krijgen. Daarom is de Wijkwijzer opgericht.

In wijkcentrum De Boei op Pathmos en ’t Nije Terphoes in Boswinkel zit een aantal keer per week een team van professionals klaar. Zij helpen wijkbewoners verder met hun vragen over van alles: geldzaken, veiligheid, regelgeving, belastingen, relatieproblemen, uitkeringen en nog veel meer. Wijkwerker Sigrid en vrijwilligster Brigitta werken allebei bij de Wijkwijzer in De Boei. Ze leggen graag uit wat zij voor wijkbewoners kunnen betekenen. 

De Wijkwijzer zit voor je klaar

‘De Wijkwijzer is een laagdrempelige inloop voor wijkbewoners waar ze terecht kunnen voor een kop koffie, een praatje of een hulpvraag’, vertelt Sigrid. Brigitta gaat verder: ‘Als er iemand binnenkomt, bied ik een kopje koffie aan. Daarna luisteren we naar de vraag van de wijkbewoner en kunnen we meteen aangeven bij wie diegene kan gaan zitten.’ Aan de verschillende tafeltjes zitten beroepskrachten die wijkbewoners de juiste ondersteuning kunnen bieden bij hun vraag. Sigrid legt uit: ‘Ik ben aanwezig vanuit het sociale werk. Daarnaast zit er een wijkcoach en vaak is er iemand van het Wmo-loket aanwezig. Soms sluit er ook iemand van het Budget Advies Team aan, voor financiële vragen. En de wijkagent is er af en toe voor het beantwoorden van vragen over veiligheid.’ Soms is er ondersteuning nodig van een organisatie die niet aanwezig is, maar dat is geen probleem. ‘In zo’n geval maken we samen een afspraak met de juiste persoon óf vragen we of de organisatie de volgende keer aanwezig kan zijn’, zegt Sigrid.

Vragen in allerlei soorten en maten 

Sigrid en Brigitta hebben al veel mensen kunnen helpen. Het maakt niet wat voor vraag het is, bij De Wijkwijzer helpen ze je graag verder. Sigrid: ‘Laatst kwam er bijvoorbeeld iemand bij ons binnen die vragen had over een erfenis. In het gesprek kwamen we erachter dat hij moeite had met lezen en schrijven. Wij hebben hem toen stap voor stap begeleiding gegeven bij het vinden van de juiste hulp. Uiteindelijk hebben we een afspraak gemaakt bij het Juridisch Loket en zijn we samen met hem naar de afspraak gegaan.’ Maar ook voor minder ingewikkelde hulpvragen kunnen mensen bij de Wijkwijzer terecht, vertelt Brigitta: ‘Pas was er een mevrouw die behoefte had om eens vaker een praatje te maken. Een collega gaat nu een keer per week bij haar langs om koffie te drinken. Dat helpt haar.’

Ontmoetingsplek in de wijk 

Brigitta merkt dat de Wijkwijzer echt nut heeft: ‘Je ziet dat mensen hier de deur weer uitlopen met een opgelucht gevoel. Er is naar ze geluisterd en ze krijgen hulp. Mooi dat je dat kan doen voor een ander!’ Sigrid en Brigitta hopen dan ook dat veel mensen de weg naar De Boei weten te vinden. Niet alleen op maandagmiddag of donderdagochtend. Sigrid: ‘We willen uiteindelijk een plek zijn waar mensen snel met hun vraag terecht kunnen. In principe kunnen mensen elke doordeweekse dag binnenlopen met hun vraag. Dan is alleen niet altijd de juiste beroepskracht aanwezig en moeten we soms doorverwijzen.’  Voor de toekomst zien de dames De Wijkwijzer en het wijkcentrum als een geheel: De Boei wordt dan hopelijk een ontmoetingsplek waar mensen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunnen met hun vragen. Maar je kunt er dan natuurlijk ook gewoon gezellig een praatje maken met andere wijkbewoners of meedoen aan een activiteit.

Heb je een hulpvraag? Of gewoon zin in een kop koffie en een praatje? Loop gerust binnen bij De Boei aan de Spinnerstraat 27A, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het team van de Wijkwijzer is aanwezig op maandagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur en donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur. In Boswinkel vind je de Wijkwijzer in ’t Nije Terphoes aan de Noord-Hollandstraat 4. Op dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De Boei is op zoek naar vrijwilligers! Lijkt het jou leuk om als gastvrouw of gastheer te ondersteunen bij activiteiten in De Boei, zoals koffieochtenden, computercursussen of knutselmiddagen? Meld je dan aan bij Sigrid door binnen te lopen bij De Boei of een e-mail te sturen naar sbinksma@incluzio.nl.