Delegatie van het Familiehuis uit Malmö op bezoek in De Boei

20 september 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Medewerkers van het Familiehuis in het Zweedse Malmö waren onlangs te gast in De Boei.

Hier wisselden ze ervaringen uit met medewerkers van onder meer Humankind Kinderopvang En Ontwikkeling, Alifa (welzijnswerk), GGD Twente, Wijkteams Enschede en gemeente Enschede. Ze werden ontvangen door wethouder Harmjan Vedder.

Onlangs werd in Enschede een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een Familiehuis in wijkcentrum ’t Ni-je Terphoes. Het moet een plek worden waar jonge ouders uit de wijk zich welkom voelen. Voor een luisterend oor en voor zorg en ondersteuning. Het Familiehuis moet bijdragen aan een kansrijke start voor kinderen. In een Familiehuis zijn de lijnen tussen bijvoorbeeld jeugdarts, verloskundigen en welzijnswerkers kort.

De partners die de intentieovereenkomst tekenden lieten zich inspireren door de familiehuizen in Zweden. Tijdens een werkbezoek aan Zweden maakten ze kennis met het concept en zagen ze hoe succesvol de samenwerking is. Daar werken kinderverpleegkundigen, verloskundigen, ouderadviseurs en medewerkers van de voorschool samen. Er is aandacht voor medische en sociale aspecten, vertelde de Zweedse delegatie. “’We vullen elkaar aan. Iedereen werkt in het belang van kinderen en hun ouders. Ze worden geholpen en ondersteund bij de opvoeding.”