Dieren op stal in Lammerinkswönner in Abraham Ledeboerpark

10 januari 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Bezoekerscentrum het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is tot en met 14 maart a.s. weer ingericht als origineel Twents lös hoes, compleet met geiten en schapen. Bezoekers zijn dan van harte welkom in de middagen, op maandag t/m donderdag van 12.00 tot 15.00 uur en op zondagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur.

Leven tussen het vee

Het Lammerinkswönner is een oude boerderij, een authentiek Twents lös hoes. Om te laten zien hoe de mensen en dieren ooit in eenzelfde ruimte samenleefden, is de boerderij weer helemaal ingericht zoals het vroeger was. In de gezamenlijke woonruimte, waar de houtkachel brandt, staan ook schapen en geiten op stal. Op de zondagmiddagen zijn er vrijwilligers aanwezig die u er graag meer over vertellen.

De sfeer van vroeger met Hennik & Dika

Op doordeweekse ochtenden vindt een duurzaamheidsactiviteit plaats voor leerlingen van groep 6 en 7 van Enschedese basisscholen. Enthousiaste vrijwilligers, in de rol van boer Hennik en boerin Dika, begeleiden de leerlingen tijdens activiteiten en laten hen in en rond de boerderij de sfeer van vroeger proeven.
De leerlingen gaan met Hennik en Dika terug in de tijd en ervaren zo hoe boerenkinderen vroeger op een Twentse boerderij leefden. Ook spelen ze oudhollandse spelletjes zoals hoefijzer gooien, touwtje springen, steltlopen en kunnen ze met een juk twee emmertjes water dragen. Ze zullen zien dat mensen vroeger veel van wat ze nodig hadden, uit hun eigen directe omgeving haalden. De kinderen kunnen ook houtzagen, weven op een oud weefgetouw en Twentse eierbotter bakken op de houtkachel.
Dit alles in tegenstelling tot onze moderne tijd, waarin we vrijwel de hele wereld gebruiken om in onze behoeften te voorzien. Wat natuurlijk ontzettend veel energie kost. Deze duurzame boodschap loopt als een rode draad door het hele programma van Hennik & Dika.

Bereikbaarheid en openingstijden

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterhand ligt het Lammerinkswönner.
Openingstijden bezoekerscentrum: tot 15 maart van maandag t/m donderdag van 12.00 tot 15.00 uur, op zondag van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag gesloten.
 

origineel Twents lös hoes