Dit jaar weer een kerstmarkt op De Heurne en Haverstraatpassage

13 december 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Vanuit het ‘Actieplan Binnenstad’ is dit jaar het Stimuleringsfonds uitgebreid en toegankelijker gemaakt. Het is daarmee mogelijk om subsidie te krijgen voor ideeën die de binnenstad opfleuren.

Denk aan gevelverbeteringen, activiteiten en het toevoegen van meer groen aan het straatbeeld in de binnenstad.

Veel inwoners en ondernemers hebben al gebruik gemaakt van het stimuleringsfonds. Zo ook de ondernemers van De Heurne en Haverstraatpassage. Zij organiseerden vorig jaar een kerstmarkt. Wegens groot succes staan dit jaar de 2 straten ook weer vol kraampjes.

“Jaren geleden werden er ook al kerstmarkten georganiseerd in deze buurt.”, vertelt Petra van Heel Bijzonder. “Met het oprichten van de ondernemersvereniging De Heurne en het plan om deze straat te doen heropleven, ontstond ook het idee om weer een kerstmarkt te organiseren”

Kerstmarkt zorgt voor verbinding, ook tussen ondernemers

“Het idee achter de Kerstmarkt is om meer aanloop te krijgen naar de winkels aan de De Heurne. Wat we echter niet hadden verwacht is dat het ook voor meer verbinding tussen ondernemers zou zorgen. Ik kende sommige ondernemers in deze straat wel, maar met Kerst heb ik ze beter leren kennen. Iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen. Sjaak Curiosa Shop bleek een groot rendier te hebben en een andere ondernemer had verlichting om de kerstmarkt op te fleuren. Ook waren er ondernemers die konden bijdragen door middel van personeel achter de kraampjes. Na de kerstmarkt ken je elkaar beter en klop je wat makkelijker bij elkaar aan.”

“Het is niet altijd even makkelijk om als ondernemer zoiets te organiseren. Er gaat al heel veel tijd zitten in het zorg dragen voor je onderneming. Bij de organisatie van een kerstmarkt komt veel kijken. Gelukkig hebben we dit jaar al materialen klaarliggen van vorig jaar en zo willen we elk jaar beetje bij beetje groeien en een begrip worden in de omgeving.” Van 2 dagen naar 1 dag “Tijdens de eerste editie pakten we met een tweedaagse kerstmarkt groots uit. Dit jaar kiezen we ervoor om de kraampjes en activiteiten op één dag te concentreren. Dit zorgt voor een ruimer aanbod en zo kunnen de ondernemers op deze dag groots uitpakken.”

“De organisatie bestaat dit jaar uit de ondernemers van Willemientje, Wissink Juweliers, NZA (New Zealand Auckland) en Bedshop de Duif en ikzelf. De kerstmarkt vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 december. Aan De Heurne en in de Haverstraatpassage staan die dag allerlei ondernemers met kraampjes. Met maar liefst 65 kraampjes belooft het een dag vol entertainment en gezelligheid te worden. ”

Deze kerstmarkt is opgezet door de ondernemersverenigingen op de Heurne en Haverstraatpassage. Dit past bij onze ambitie om dit gebied te versterken

Blij met de subsidie en hulp vanuit de gemeente

“Ik werd benaderd door Carolien van de gemeente. Zij gaf aan dat er geld beschikbaar is om activiteiten als deze te organiseren. Eigenlijk waren we te laat met de aanvraag voor de subsidie, maar gelukkig dacht Carolien goed met ons mee. Het is prettig om hierin bijgestaan te worden en dat er buiten de kaders kan worden gedacht. Als ondernemer heb je het al druk genoeg en niet altijd tijd om in vergunningen en subsidies te duiken. Het is dan heel fijn dat er iemand met je meekijkt en dat je echt geholpen wordt.”

Ook een goed idee voor de binnenstad?

Wil je bijvoorbeeld muurschilderingen of groen toevoegen om het straatbeeld te verbeteren, heb je een activiteit voor de binnenstad in gedachten waar je subsidie voor kan gebruiken of wil je jouw pand in de binnenstad opknappen met behulp van de subsidie gevelverbetering? Heb je vragen? Neem contact op met Carolien via  c.v.snellenberg@enschede.nl of +31 6 100 37 917. Zij staat voor je klaar voor meer informatie en om je vragen te beantwoorden.