Aardgasvrij in de praktijk

Heel Nederland wordt in de toekomst aardgasvrij. Wat betekent dit?

 • Dat we allemaal op zoek moeten naar een andere manier om onze huizen en bedrijven te verwarmen, om te koken en te douchen. 
 • We koken straks niet meer op aardgas, maar bijvoorbeeld op een elektrische inductiekookplaat. Gasovens, gasfornuis of -kookplaat en sommige pannen kunnen op termijn niet meer worden gebruikt.   
 • Cv-ketels op gas kunnen niet meer worden gebruikt. Ons huis of bedrijf wordt dan anders verwarmd, net als het water voor de douche en kraan. Hiervoor zullen bij veel huizen aanpassingen nodig zijn, zoals betere isolatie, ventilatie en apparatuur voor koken en verwarmen.
 • Het is altijd verstandig om energie te besparen en uw huis goed te isoleren. Kijk bijvoorbeeld op Milieucentraal.nl of Duurzaamthuistwente.nl voor handige tips over hoe u energie kunt besparen.
 • Eigenaren van woningen en panden moeten  regelen en  betalen dat hun woning van het aardgas af gaat. Er zijn duurzaamheidsleningen beschikbaar.  
 • Bij eventuele (ver)bouwplannen is het verstandig om uw architect, aannemer of energieadviseur om advies te vragen over isolatie en oplossingen zonder aardgas. Zo bent u straks klaar voor de toekomst.

Momenteel zijn de meest voor de hand liggende alternatieven voor aardgas:

 • Aansluiting op een warmtenet
 • Volledig elektrisch (all electric)

Wat mogelijk is, hangt af van wat voor soort huis of pand u heeft en in welke wijk u woont. In de toekomst zijn er mogelijk nieuwe warmtebronnen beschikbaar.

Alternatief 1: Warmtenet

Als uw wijk kan worden aangesloten op een warmtenet, komt de warmte via ondergrondse leidingen door de stad uw woning binnen. In Enschede levert Twence warmte voor het warmtenet.

Kenmerken van warmtenet?

 • Een cv-ketel is niet meer nodig  
 • Bij een warmtenet op hoge temperatuur kunt u meestal uw radiatoren blijven gebruiken 
 • Bij een warmtenet op lage temperatuur is vaak vloer- en/of wandverwarming nodig en moet u uw woning heel goed isoleren. Soms heeft u hier ook een zonneboiler nodig om het water voor douche en kraan extra te verwarmen. Voor moeilijk te isoleren panden kunt u ook een hybride warmtepomp gebruiken. Infraroodpanelen kunt u gebruiken voor verwarming van kamers die niet veel gebruikt worden. U kookt op een inductiekookplaat 

Alternatief 2: All electric

In een volledig elektrisch huis heeft u een warmtepomp nodig, die warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater haalt.

Kenmerken van all electric

 • Er zijn verschillende soorten warmtepompen: een volledige, een hybride pomp (gecombineerd met een gasgestookte hr-ketel voor koude dagen) en een ventilatiewarmtepomp. Welke u nodig heeft, hangt af van uw woning en uw wijk
 • Voor de installatie hiervan is best wat ruimte nodig, in uw huis en ook in uw tuin, op het dak of balkon  
 • Warmtepompen werken met een lage temperatuur, dus uw huis moet heel goed geïsoleerd worden 
 • Een speciaal ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt dat de warmte efficiënt gebruikt wordt  
 • Meestal moeten radiatoren vervangen worden door muur- of vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren  
 • Infraroodpanelen kunnen ook gebruikt worden voor kamers die niet veel verwarmd hoeven te worden  
 • U kookt op een inductiekookplaat.

Kan waterstof aardgas vervangen?

Waterstof wordt vaak genoemd als mogelijkheid om aardgas te vervangen. Deze techniek is op dit moment  volop in ontwikkeling, maar het zal nog wel even duren voor het op grote schaal beschikbaar is. Een van de grote uitdagingen is nog de productie. Om waterstof te maken, is erg veel elektriciteit nodig. Als waterstof niet duurzaam opwekt wordt, is het geen schoon alternatief voor aardgas.

Mijn eigen woning

Technieken om mijn huis aardgasvrij te maken

Wilt u weten wat voor er voor uw huis mogelijk is? Kijk dan eens op de website van Duurzaam thuis Twente. Hier kunt u ook een deskundige wooncoach inschakelen voor vrijblijvend en onafhankelijk advies

Ik heb een bestaande koopwoning

Wilt u aardgasvrij wonen, dan is het vervangen van de cv-ketel door duurzame verwarming de laatste stap. Het begint allemaal met goede isolatie, ventilatie en geschikte radiatoren. Op de website van Milieucentraal kunt u zien hoe u in 6 stappen van het gas af gaat.

Ik ga nieuwbouwen

Vanaf 1 juli 2018 geldt de wet VET (Voortgang Energie Transitie). Deze wet verbiedt netbeheerders om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Dit betekent dat nieuwbouw automatisch aardgasvrij zal zijn.

Ik ga verbouwen

Bij eventuele (ver)bouwplannen is het verstandig om uw architect, aannemer of energieadviseur om advies te vragen over isolatie en oplossingen zonder aardgas.

Zo bent u straks klaar voor de toekomst:

 • Nieuwe woningen moeten aardgasvrij gebouwd worden. Zoek een architect en aannemer met kennis en ervaring om u hierover te informeren 
 • Kijk naar natuurlijke momenten om uw huis aan te pakken. Als u uw kozijnen laat schilderen, kijk dan ook naar het vervangen van uw ramen, en als u een nieuwe keuken laat plaatsen, kies dan voor een inductiekookplaat
 • Koop energiezuinige apparaten en Ledlampen 
 • Voor meer tips, kijk op de website van Milieucentraal.nl of Duurzaamthuistwente.nl

Ik woon in een huurhuis van een woningcorporatie

Voor huurders van een woningcorporatie geldt dat de corporatie verantwoordelijk is voor de overstap naar aardgasvrij. Huurders hoeven zelf niets te doen. Op het moment dat er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex, neemt uw woningcorporatie contact met u op. 
De woningcorporatie gaat dan met de huurders in gesprek over het aardgasvrij maken van de woningen en over alternatieven voor het verwarmen van de woning. In veel gevallen zal het aardgasvrij maken van de woningen samenvallen met een renovatie of onderhoud aan de woning. 

Kosten en financiering

Wat kost het om een nieuwbouw huis aardgasvrij te maken?

Sinds 1 juli 2018 moeten alle nieuwbouw huizen aardgasvrij gebouwd worden. Dat betekent dat een nieuw huis extra goed geïsoleerd moet worden. En dat er een verwarmingssysteem moet komen dat niet op aardgas werkt. Soms werkt zo’n systeem op elektriciteit en daarvoor zijn dus weer zonnepanelen nodig. Dus dit alles samen kost bij de bouw wel meer geld, maar daar staat tegenover dat uw huis voortaan geen elektriciteitsrekening meer heeft. De meerkosten hangen af van de technieken die gekozen worden, de afmetingen van het huis enzovoorts. Er is dus niet één bedrag te noemen, maar gemiddeld gaat men op dit moment uit van meerkosten tussen 15.000 en 30.000 euro.

Wat kost het om een bestaand huis aardgasvrij te maken?

Om een huis aardgasloos te maken, moet de traditionele CV-ketel worden vervangen worden door een techniek die niet op aardgas werkt. Welke techniek dat is, hangt weer van het huis af. Sowieso is het slim om het huis eerst zo goed mogelijk te isoleren, want dan is er minder warmte nodig. Ook de kosten van isolatie kunnen per huis erg verschillen. Moeten naast de muren ook nog de vloer en het dak worden geïsoleerd? Is er een spouw aanwezig, of moeten de muren van binnen of van buiten worden geïsoleerd. Allemaal vragen die mede bepalen wat de kosten worden voor een aardgasloos huis. Er is dus niet één bedrag te noemen, maar gemiddeld gaat men op dit moment uit van kosten tussen 30.000 en 50.000 euro voor een standaard huis.

Moet ik alles zelf betalen?

Het gaat geld kosten om huizen klaar te maken voor aardgasloos wonen. Er zijn kosten voor bijvoorbeeld het isoleren,  zonnepanelen of een warmtepomp. Het voordeel van een duurzaam huis is dat uw energierekening een flink stuk lager wordt, of misschien zelfs wel helemaal verdwijnt. Maar om dat huis te krijgen, moet er wel eerst geïnvesteerd worden.

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid een paar financiële regelingen voor huiseigenaren die hun huis verduurzamen (zie bijvoorbeeld duurzaamthuistwente.nl/subsidies of energiesubsidiewijzer.nl ).

Verder bieden sommige hypotheekverstrekkers of banken ook extra financiële ruimte als u een (nieuw gekocht) huis wilt verduurzamen. Vraag bij uw financieel adviseur wat er mogelijk is. Let wel: geld lenen kost geld.

Is een woning zonder aardgas meer waard?

Bij de verkoop van een woning  is een energielabel nodig. Een huis met een A-label is het meest energiezuinig. Een huis met een G-label is het minst energiezuinig. Langzamerhand gaan kopers steeds meer letten op een energielabel. Onderzoek laat zien dat huizen met een hoger energielabel ongeveer 2% duurder verkocht worden dan vergelijkbare huizen met een lager energielabel. Ook staan deze huizen gemiddeld korter te koop. Investeren in een duurzaam huis, betaalt zich dus weer terug bij de verkoop. Men verwacht dat deze invloed in de toekomst nog groter wordt.