Aardgasvrij per wijk

  • Heel Enschede is volgens de planning uiterlijk in 2050 aardgasvrij
  • Delen van de stad, zoals bijvoorbeeld Tattersal en Roombeek, zijn al aangesloten op een warmtenet en zijn al aardgasvrij
  • De gemeente informeert u via nieuwbrieven en deze website wanneer we aan de slag gaan met uw wijk
  • Per wijk worden warmteplannen opgesteld.

Moet ik afwachten tot mijn wijk aan de beurt is?

Nee, u kunt zelf ook al stappen zetten:

  • U heeft door uw gedrag en aankopen invloed op uw energierekening. Kijk bijvoorbeeld hier voor bespaartips: https://www.duurzaamthuistwente.nl/duurzame-mogelijkheden/bespaartips/
  • Verder is verstandig uw huis zo goed mogelijk te isoleren. Dat bespaart hoe dan ook geld.
  • Mocht u gaan verbouwen, denk er dan aan dat uw woning op termijn aardgasloos zal moeten zijn, en houd hier rekening mee. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat, vloerverwarming of een warmtepomp.

Pilotwijk Twekkelerveld

De gemeente heeft Twekkelerveld aangewezen als eerste wijk voor het opstellen van zo’n warmteplan. Samen met onder andere de woningbouwcorporaties, Enexis, Ennatuurlijk, Twence en de Universiteit Twente kijken we wat hiervoor nodig is.

Wanneer gaat Twekkelerveld van het gas af?

Dat weten we nu nog niet. Dit jaar willen we een warmteplan gaan maken voor Twekkelerveld. Hierin staat hoe Twekkelerveld van het aardgas af kan. Deze voorstellen gaan we met de wijkbewoners bespreken. 

Ben ik verplicht om mee te doen?

Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Momenteel is er dan ook nog geen verplichting om aardgasvrij te worden. Wel is duidelijk dat in 2050 alle woningen en bedrijven aardgasvrij moeten zijn. Dus op enig moment zal ook uw woning of bedrijf aan de beurt zijn.

Deze overstap is niet altijd makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. De gemeente houdt u via onder meer nieuwsbrieven en enschede.nl/aardgasvrij op de hoogte van wat er gaat gebeuren in uw eigen wijk.

Downloads