Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over een aardgasvrij Twekkelerveld.
De gemeente Enschede maakt per wijk een plan om van het aardgas af te gaan. Daarmee komt de weg vrij om duurzaam te gaan verwarmen. De wijk Twekkelerveld gaat als eerste bestaande wijk van het aardgas af. Welke wijken volgen, wordt duidelijk in 2021, als de Transitievisie Warmte wordt vastgesteld. Twekkelerveld is niet de makkelijkste wijk om mee te beginnen, maar het is wel een wijk waar kansen liggen. Zo zijn onder meer de straten en de riolering op veel plekken aan vervanging toe. We maken dus werk van de energietransitie en koppelen daar bestaande en toekomstige projecten aan. Zo kunnen we de wijk écht transformeren en maken we van 1 + 1 = 3. Samen met bewoners, corporaties en andere betrokkenen maken we van Twekkelerveld een wijk waar we trots op zijn. Een voorbeeldwijk voor iedereen!
Binnenkort starten we samen met bewoners, woningcorporaties, warmteleveranciers en elektriciteitsbedrijven aan het Wijkuitvoeringsplan voor Twekkelerveld. Het maken van een Wijkuitvoeringsplan duurt ongeveer anderhalf jaar. Daarna is ook duidelijk waar en wanneer we beginnen. De eerste woningen in Twekkelerveld gaan ongeveer in 2023 van het gas af. Het doel is om Twekkelerveld uiterlijk in 2029 van het aardgas af te hebben.
Voor Twekkelerveld versturen we nieuwsbrieven, plaatsen we berichten in de wijkkrant, zetten we onze socialmediakanalen in en vermelden we specifieke informatie op deze site. Daarnaast zijn er voor Twekkelerveld filmpjes en animaties beschikbaar. Die verwerken we in onze informatievoorziening richting u.
Per wijk onderzoeken we wat het beste alternatief voor aardgas is. Dat doen we op basis van het uitgangspunt: de laagste maatschappelijke kosten en een gelijk wooncomfort. Voor Twekkelerveld is binnen deze kaders een aansluiting op het warmtenet de beste oplossing. Dit is uit onafhankelijk onderzoek gebleken.
Op dit moment werken we deze oplossing verder uit in het Wijkuitvoeringsplan voor Twekkelerveld. De gemeenteraad stelt dit plan vervolgens vast.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat aansluiting van Twekkelerveld op een warmtenet de beste oplossing is. Deze oplossing werken we nu verder voor u uit in het Wijkuitvoeringsplan voor Twekkelerveld. Vervolgens doen we u een aanbod voor deelname, inclusief een subsidiebijdrage als tegemoetkoming in de kosten. Heeft u een alternatieve invulling? Dan denken we graag met u mee of u de subsidie ook voor uw oplossing kunt gebruiken. Aan welke voorwaarden u moet voldoen om de subsidie anders in te zetten, is nu nog niet bekend. We werken graag samen met u deze voorwaarden verder uit, onder begeleiding van een externe partij: Natuur en Milieu Overijssel (NMO). We denken dan aan voorwaarden die bijdragen aan kostenneutraliteit, wooncomfort, duurzaamheid (geen olievat in de tuin) of haalbaarheid (doorlooptijden).
Klik op onderstaande afbeelding om de kosten van het isoleren per woningtype te bekijken:
Twekkelerveld, Proeftuin
Voor Twekkelerveld hebben we voor de eerste 1.200 aansluitingen op het warmtenet een proeftuinsubsidie aangevraagd bij het Rijk. Deze subsidie is nodig om de kosten voor de aanpassingen aan de installaties en aanvullende isolatiemaatregelen in uw woning te kunnen bekostigen. In totaal gaat het om circa 8.000 euro per woning. Dit bedrag is als volgt onderverdeeld, maar alleen in combinatie te verstrekken:
- 4.000 euro voor de aansluitkosten van het warmtenet.
- 2.700 euro voor installatiekosten.
- 1.300 euro voor aanvullende isolatie.
Als de subsidie wordt toegekend, onderzoeken we samen met u, de corporaties en de warmteleveranciers of het warmtenet inderdaad betaalbaar gemaakt kan worden. In dit onderzoek kijken we naar de beschikbare subsidie, de uiteindelijke maandelijkse kosten en welke woningen aanvullend geïsoleerd moeten worden. Ook onderzoeken we of u zelf nog aanvullend moet investeren, bijvoorbeeld in isolatie. Heeft u een alternatieve invulling? Dan denken we graag met u mee of u de subsidie anders kunt inzetten.
Twekkelerveld
Als het Wijkuitvoeringsplan klaar is, is ook bekend wat het warmtenet u in de toekomst gaat kosten en welke isolerende maatregelen nodig zijn. U ontvangt van ons een aanbod voor deelname. U bepaalt zelf of u op dit aanbod ingaat. In de toekomst bepalen gemeenten zeer waarschijnlijk zelf wie er tot deelname verplicht wordt. Het is nog onzeker of er tegen die tijd ook subsidie beschikbaar is voor een tegemoetkoming in de kosten.
We hebben bij het Rijk een ‘proeftuinsubsidie’ aangevraagd voor de aansluiting van een deel van Twekkelerveld op het warmtenet. Dit deel, wat 1.200 woningen omvat, noemen we dan ook de ‘proeftuin’. Welke woningen voor de subsidie in aanmerking komen, onderzoeken we samen met bewoners en andere betrokkenen.
Het uitgangspunt voor Twekkelerveld is: de laagste maatschappelijke kosten en een gelijk wooncomfort. In Twekkelerveld betreft het technische alternatief een aansluiting op een hoge temperatuur warmtenet. Om hierbij hetzelfde wooncomfort te behouden, hoeft u in principe alleen te isoleren als u beschikt over een woning met energielabel D of slechter. De isolatiebehoefte gaan we woning voor woning in kaart brengen. Deze belofte is ook als voorwaarde gesteld in het Klimaatakkoord.
Wanneer u van het gas afgaat, kunt u alleen nog maar elektrisch koken. Het verwarmen gaat dan via een warmtenet. Uiterlijk in 2029 gaat Twekkelerveld van het gas af. U bepaalt dus bij vervanging zelf of het zich loont te investeren in een nieuwe cv-ketel of een gasfornuis. Vraag eventueel uw installateur om advies.
We selecteren een betrouwbare partner voor de warmtelevering, zodat u de hoogst mogelijke garantie geleverd krijgt. In de contracten die u of uw woningcorporatie gaat sluiten, zullen deze garanties terugkomen.