Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over een aardgasvrij Enschede.
Vanwege het coronavirus nemen wij een aantal maatregelen. Bekijk per onderwerp waar u rekening mee moet houden. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.
Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over een aardgasvrij Enschede.
In 2019 heeft de Nederlandse regering het Klimaatakkoord vastgesteld. In het Klimaatakkoord staan afspraken om de CO2-uitstoot met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Hiernaast willen we meer gebruik maken van duurzame energie en grondstoffen besparen waar dat kan. Het aardgasvrij wonen maakt onderdeel uit van die afspraken. Daarnaast kunnen we door deze omslag stoppen met het winnen van aardgas in Groningen. De afspraken uit het nationale Klimaatakkoord moeten ervoor zorgen dat we voldoen aan de wereldwijde afspraken die in het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 zijn vastgelegd. Uiteindelijk moeten in 2050 alle gebouwen van het aardas af. Daar moeten we samen voor zorgen. Daarom maakt iedere gemeente nu een plan om wijken aardgasvrij te maken, de zogeheten Transitievisie Warmte.
In 2021 moet iedere gemeente in Nederland een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld, zo ook Enschede. In deze visie geven we op hoofdlijnen aan wat per wijk het technische alternatief voor aardgas is. Ook nemen we hier een globale planning in op. Zo weet iedere inwoner van Enschede wanneer zijn of haar wijk aan de beurt is. De verdere uitwerking per wijk omschrijven we in een Wijkuitvoeringsplan. Op dit moment werken we aan het eerste Wijkuitvoeringsplan, voor Twekkelerveld. Uiteindelijk moeten alle wijken in 2050 van het gas af zijn.
In de Transitievisie Warmte (2021) leggen we vast welk alternatief voor welke wijk geschikt is. Ook nemen we in deze visie een globale tijdsplanning op. Als uw wijk aan de beurt is, informeren wij u hier uitvoerig over. De meest actuele informatie per wijk vindt u op deze site. We actualiseren deze informatie voortdurend.
In de Transitievisie Warmte leggen we globaal het technische alternatief voor aardgas per wijk vast. Deze visie wordt in 2021 vastgesteld, en wordt elke 5 jaar herijkt. De oplossing werken we vervolgens per wijk uit in een Wijkuitvoeringsplan. Dit Wijkuitvoeringsplan, inclusief de definitieve keuze voor het technisch voorkeursalternatief, wordt vastgesteld door de gemeenteraad. De uitgangspunten bij de keuze zijn de laagste maatschappelijke kosten en een gelijk wooncomfort. Het staat u echter vrij om andere keuzes te maken die net zo duurzaam zijn.
In het Wijkuitvoeringsplan staat voor elke wijk een specifieke aanpak en technisch alternatief voor aardgas omschreven. Uiteindelijk kiest de gemeenteraad een voorkeursalternatief per wijk. Uitgangspunten bij de keuze zijn de laagste maatschappelijke kosten en een gelijk wooncomfort. Het staat u echter vrij om andere keuzes te maken die net zo duurzaam zijn.
Klik op onderstaande afbeelding om de kosten van het isoleren per woningtype te bekijken.
Het treffen van duurzame maatregelen in uw woning kan best een aanslag zijn op uw budget. Toch kunt u een deel van uw investeringen sneller terugverdienen door gebruik te maken van een aantrekkelijke subsidie. Ook zijn er andere regelingen die het financieel wat aantrekkelijker maken. Een actueel overzicht vindt u in de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.
Klik op onderstaande afbeelding om de subsidiemogelijkheden te bekijken:
Het uitgangspunt is overal in Enschede hetzelfde: de laagste maatschappelijke kosten en een gelijk wooncomfort. Om hetzelfde wooncomfort te behouden, hoeft u in principe alleen te isoleren als u beschikt over een woning met energielabel D of slechter. Dit hangt echter wel af van de gekozen technische oplossing. Deze belofte is ook als voorwaarde gesteld in het Klimaatakkoord.
Wanneer u van het gas afgaat, kunt u alleen nog maar elektrisch koken. Ook het verwarmen gaat dan elektrisch of via een warmtenet. Afhankelijk van wanneer uw wijk aan de beurt is, is het vervangen van uw fornuis een verstandige keuze. De Transitievisie Warmte, die in 2021 wordt vastgesteld, laat zien welke oplossing voor welke wijk geschikt is. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal alternatieven.
Wat moet u in welke situatie doen?
Situatie | Oplossing |
---|---|
U wordt aangesloten op het warmtenet | U heeft geen warmtepomp en cv-ketel nodig. Check of uw radiatoren voldoen bij aansluiting op een warmtenet. Kies eventueel voor een zonneboiler of douche met warmteterugwinning. U kunt alleen nog elektrisch koken, bijvoorbeeld op inductie. |
U krijgt groen gas geleverd | U gaat elektrisch verwarmen via een hybride warmtepomp en maakt gebruik van groen gas als het koud is. De hybride warmtepomp werkt met een koppeling aan uw cv-ketel. U kunt kiezen of u elektrisch gaat koken of op groen gas blijft koken. |
U krijgt geen warmtenet, geen groen gas en geen collectieve warmtepomp | Kies voor een eigen volledig elektrische warmtepomp, eventueel in combinatie met een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen voor bijverwarming. Pas waar nodig uw radiatoren aan. Uw cv-ketel heeft u dan niet meer nodig. U kunt dan ook alleen nog maar elektrisch koken. |
Meer informatie vindt u op Milieu Centraal.
U kunt nu zelf al advies vragen voor het verduurzamen van uw woning. Er zijn volop woon- en energiecoaches die u kunnen helpen. De wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente voorzien u vrijblijvend van advies. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van isolatie-arrangementen voor particuliere woningen.