Enschede doet het licht uit

18 oktober 2017

Gemeente Enschede heeft hoge duurzaamheidsambities en zet zich in door met energiebesparing het goede voorbeeld te geven. Daarom doet Enschede op zaterdag 28 oktober het licht uit tijdens de dertiende Nacht van de Nacht.

Met deze landelijke actie besparen gemeentes en bedrijven in Nederland energie door niet-noodzakelijke verlichting te doven. Gemeente Enschede dooft 28 oktober de grondspots in het stadserf, rondom het stadhuis en Kruispunt de Graaff. Ook schakelen we de verlichting van stadsdeelkantoren, het Stadhuis en alle boomverlichting op de Oude Markt uit. Brandweer Twente schakelt in de kazernes deels het licht uit.

Landschap Overijssel organiseert op landgoed Hof Espelo in Enschede een bijzondere Nacht van de Nacht-speurtocht waar kinderen spelenderwijs meer kunnen ontdekken over nachtdieren. De speurtocht start om 19.00 uur en duurt ongeveer een uur en is bedoeld voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl.

Wat kunt u doen?

Om energiebesparing te ondersteunen vragen wij bedrijven in Enschede op 28 oktober ook hun sier- en/of reclameverlichting te doven. U kunt echter ook zelf een bijdrage leveren. Tips zijn te vinden op: www.nachtvandenacht.nl. Bespaar ook en doe mee!

Openbare verlichting

Maar Enschede doet meer aan energiebesparing. Voor de verlichting van wegen passen we al jaren energiezuinige lampen toe. Hiermee voorkomen we ’s nachts ook onnodige lichthinder voor mens en dier. Sinds vorig jaar vervangen we de oude lampenkappen projectmatig voor nieuwe led-kappen. Inmiddels bestaat ruim 18% van alle verlichting in de stad uit led. Deze led-lampen worden ‘s nachts tot een veilig lichtniveau (statisch) gedimd. Dit kan per lantaarnpaal tot 50% energiebesparing opleveren. Een andere mooie techniek is dynamisch dimmen. De verlichting wordt bij weinig verkeer gedimd en er komt meer licht als er meer verkeer over de weg rijdt. Op de kaart is aangegeven waar deze technieken zijn toegepast. Bekijk deze kaart ook op www.enschede.nl/duurzaam053.