Geen afval naast de containers

milieuplein dat versierd is
12 mei 2020

Stoepcommunicatie, containertuintjes en lichtgevende borden tegen afval naast de containers

Zakken met afval en dozen vol papier liggen regelmatig naast de ondergrondse containers in plaats van erin. Bewoners, woningbouwcorporaties, handhaving, wijkbeheerders en Twente Milieu bedachten samen met gedragspsychologen een plan per wijk om afval naast de containers te verminderen.

Sinds kort stimuleren stoepcommunicatie, containertuintjes en lichtgevende borden de bewoners om hun afval op de juiste manier weg te gooien. Waarom zetten bewoners in verschillende wijken hun afval naast de container? Dat is de vraag die aanleiding was voor het bedenken van maatregelen. De redenen zijn per wijk namelijk heel verschillend: bewoners weten niet waar ze met het grof afval heen moeten, ze begrijpen de Nederlandse taal nog niet goed, de container staat te ver weg of raakt vaak verstopt doordat er te grote zakken in worden gegooid of de bewoners vergeten het pasje.

Nieuwe manier van communiceren

In Enschede West zijn daarom per plek gerichte maatregelen genomen. Op een aantal plekken zijn er containertuintjes aangelegd. Dit zijn kunstgrasmatjes met bloemen, waardoor de omgeving schoner lijkt. In een aantrekkelijke, schone omgeving gedragen mensen zich ook automatisch netter. Op het lichtgevende bord aan de Rembrandtlaan valt de informatie extra op, ook ’s avonds. Dat maakt duidelijker welk afval waar moet en de afbeeldingen op de grond vertellen waar bewoners het grof afval kunnen laten.  

Help de vuilnisman!

Door de coronamaatregelen is heel Enschede aan het opruimen en schoonmaken geslagen. Hierdoor is er veel afval en wordt er veel naast de containers neergezet. Help de vuilnisman, door de omgeving naast de containers netjes en schoon te houden en door grof afval nog even thuis te bewaren. En maak kartonnen dozen kleiner, zodat de papiercontainer minder snel vol raakt