In Enschede luidde de noodklok voor het klimaat

30 november 2018

De Grote Kerk in Enschede luidde zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat.

Niet alleen in Enschede, maar door het hele land werd letterlijk de noodklok geluid. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland.

Stadsbeiaardier en ArtEZ-studenten

In Enschede liet Stadsbeiaardier Esther Schopman van het Stadscarillon Enschede van zich horen, met studenten van ArtEZ conservatorium Enschede. Samen speelden ze tussen 11.30 en 12.00 uur The Final Countdown (Europe), Wonderful World (Louis Armstrong), Do no Wrong (Thirteen Senses) en een zelf geschreven nummer van ArtEZ-student Ronja Maltzahn; Whole New World. 

Wethouder steunt actie

Wethouder Duurzaamheid Niels van den Berg steunt de actie: “In Enschede werken we hard aan het verduurzamen van de stad. Als gemeente zetten we bijvoorbeeld zelf in op elektrische deelauto’s en natuurlijk stimuleren we de energietransitie en de verduurzaming van de samenleving in Enschede. Bewustwording is echter ook een erg belangrijke stap. Daarom is deze actie zo belangrijk.”

Door het hele land

Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Westertoren in Amsterdam. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf worden er op bijna 200 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.