Maak een winterdekbed voor de egel

egel in de tuin
08 december 2021

Het wordt kouder buiten en de dagen worden korter. Voor egels het teken dat ze in winterslaap moeten.

Bij lage temperaturen kunnen ze zichzelf niet goed warm houden en is hun gebruikelijke menu van onder andere insecten onvoldoende beschikbaar. Tijd om op de spaarstand te gaan dus. U kunt deze nuttige diertjes in uw tuin helpen om te overleven.

Het winterdekbed van een egel ziet er eigenlijk heel simpel uit: blad, droog gras, mos en afgestorven plantendelen van bijvoorbeeld varens. Die slepen ze in een beschutte hoek van de tuin bijvoorbeeld onder haardhout, in een compostbak, of tegen een schutting of heg. Als de bult zo’n 50 cm hoog is, maken ze er een ingang in en nestelen ze zich op een bladerdek van 10 cm. Daar hoeven we ons dus als mens helemaal niet mee te bemoeien. Sterker nog: liever niet. Gewoon de bladeren in uw tuin lekker laten liggen of naar een rustig hoekje harken. Afgevallen blad is ook goed voor insecten, schimmels en bacteriën die u helpen uw tuin gezond te houden. Het plaatsen van een egelhuis biedt de dieren ook onderdak, zet zo’n huis onder een stapel bladeren.

Maar het allermooiste dat u een egel kunt geven is een tuin met rommelhoekjes om in rond te scharrelen en eten te zoeken. En rust in de wintermaanden. Veel tuinen zijn tegenwoordig helemaal afgezet met schuttingen, zonder openingen. Als u een gat in de onderste plank maakt (15 bij 15 centimeter) dan kunnen ze makkelijk van tuin naar tuin.