Opening circulair textiellab

textiellab van Saxion
03 februari 2021

Vandaag vond de online opening van het circulair textiellab van Saxion plaats.

Een bijzondere gebeurtenis, want in dit lab staan speciale apparaten. Deze apparaten spelen de komende jaren een belangrijk rol. Studenten, medewerkers en onderzoekers van partners en bedrijven willen met deze apparaten namelijk nieuwe producten maken van afgedankt textiel: het textiel van de toekomst.

Programma Circulair Textiel Twente 2019-2023

De textielafvalberg groeit elk jaar. Alleen een heel klein deel van deze afvalberg wordt opnieuw gebruikt. Dit is jammer. Om hier verandering in te brengen is samenwerking en vernieuwing nodig. Daarom is eind 2019 het programma ‘Circulair Textiel Twente’ gestart. Met dit programma wordt gewerkt aan een keten van ingezameld textiel tot aan mooie nieuwe vezels waarmee een mooi, nieuw product gemaakt kan worden.  Het circulair textiellab maakt deel uit van die keten.

Mijlpaal

De opening van het Circulair Textiel Lab is een van de mooie mijlpalen in het Programma Circulair Textiel Twente 2019-2023.  Wethouder Jurgen van Houdt: “Waar ooit ondernemende Twentenaren de wereld in trokken op zoek naar grondstoffen en afzetmarkten voor de Twentse textiel,  zie ik dat ook nu weer ondernemend Twente onze stad en regio op de kaart zetten in Nederland en Europa, als koplopers  op vernieuwing in de circulaire textiel. De opening van dit circulair textiel lab, in de “week van de circulaire economie”, is weer een mooie mijlpaal op weg naar een circulaire economie. Een beweging die we als Enschedees gemeentebestuur van harte ondersteunen en waar we enorm trots op zijn!”. Ook Stientje van Veldhoven, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat was online bij de opening aanwezig. Bekijk hier haar videoboodschap

Meer informatie

Meer informatie over het textiellab is te vinden op de website van Saxion of neem alvast een virtueel kijkje in het textiellab.