Ruim € 1,8 miljoen voor energiebesparingsmaatregelen Enschedese huurders

01 maart 2021

Enschede ontvangt ruim € 1,8 miljoen subsidie voor energiebesparingsmaatregelen voor huurders.

De subsidie is afkomstig uit een rijksregeling (RREW) om het energieverbruik van huurwoningen te verminderen. Bij de subsidieaanvraag heeft de gemeente nauw samengewerkt met de vijf Enschedese corporaties (Domijn, De Woonplaats, Ons Huis, SJHT en De Veste) en Stichting Pioneering en Alifa.

In december 2019 heeft de gemeente € 2,6 miljoen ontvangen voor de campagne “verbruik minder, doe meer’”.  Deze subsidie was specifiek bedoeld om het energiegebruik onder particuliere woningeigenaren omlaag te brengen. Om huurders in deze campagne ook de mogelijkheid te bieden deel te nemen is de samenwerking gezocht met de vijf Enschedese corporaties. Met een bijdrage van de corporaties is 1 januari een campagne voor zowel de woningeigenaren als de huurders gestart.

De toekenning van de subsidie is volgens wethouder Jeroen Diepemaat een mooie vervolgstap op de al lopende campagne. Door de toekenning van de RREW-subsidie is er nu veel meer budget voor producten in de bespaarshop voor huurders beschikbaar. ‘Het is goed dat we in deze campagne die direct effect heeft op het energieverbruik nu nog meer huurders de gratis producten kunnen aanbieden’, aldus de wethouder.

De helft van de Enschedese huurders doet mee

De campagne is volgens de corporaties geslaagd als zo’n 50% van alle huurders aan “verbruik minder, doe meer” heeft meegedaan. Maar de corporaties en de gemeente hopen dat nog veel meer huurders voor eind 2021 een van de (gratis) energiebesparende producten hebben ontvangen of een energieadvies hebben ingewonnen. De campagne voor woningeigenaren en huurders is gestart op 1 januari en wordt door de toekenning van de subsidie voor de huurders verlengd tot eind 2021. Meer informatie over de data tot wanneer de gratis producten besteld en afgehaald kunnen worden is te vinden op www.energieloket-enschede.nl 

“Woningcorporaties investeren al jaren in duurzaam wonen. We vinden het belangrijk dat alle Enschedese huurders ook gebruik kunnen maken van de gratis producten en adviezen. Een paar simpele maatregelen, zoals ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie, kunnen al zorgen voor meer woongenot èn minder woonlasten voor onze bewoners en dat is waar we het voor doen.”, aldus Marion Wolters, directeur van De Woonplaats.

Directe besparing

Een deel van de Enschedeërs, woningeigenaren en huurders, kan de rekening voor verwarming, elektriciteit en water niet of nauwelijks betalen.  De campagne “verbruik minder, doe meer” voorziet dan ook echt in een behoefte, want deze groep houdt door zelf energie te besparen meer geld over voor andere zaken. Deze inwoners kunnen ook gebruik maken van 1 van de 1000 vouchers voor een gratis energie-bespaarcoachtraject.