Sneller groen voor fietsers met SMART-app

02 november 2017

De gemeente Enschede geeft fietsers sneller groen bij verkeerslichten. Enschede is de eerste stad waar dit gebeurt met een slimme app.

Daarnaast verkort de gemeente de wachttijden bij een groot aantal verkeerslichten. Omdat Enschede een fietsstad wil zijn, krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze vlotter doorfietsen.

Stel dat je smartphone ziet dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar binnenkort wordt deze innovatie gerealiseerd in Enschede. Een primeur in Nederland.

Gemeente zoekt testgebruikers

De uitrol van het nieuwe systeem vindt plaats op Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. Begin november worden de verkeerslichten op de kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem. Huidige SMART gebruikers die regelmatig langs deze kruising fietsen worden uitgenodigd om mee te doen met de proef. Andere fietsers die geïnteresseerd zijn om mee te testen, kunnen zich aanmelden via smartgroen@smartintwente.nl. Als de ervaringen positief zijn, wordt het systeem voor iedereen beschikbaar gesteld en uitgebreid naar andere verkeerslichten.

Enschede de juiste stad voor zulke innovaties

De gemeente voert deze proef uit binnen de campagne Enschede Fietsstad 2020 en werkt hiervoor samen met SMART-ontwikkelaar Mobidot en Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis en Infoplaza die de achterliggende techniek voor aansturing van de verkeerslichten leveren. Enschede is bij uitstek geschikt voor deze primeur. De afgelopen jaren is de in Enschede bedachte app SMART in Twente doorontwikkeld. Het aantal gebruikers van deze app neemt snel toe, waardoor er al een grote gebruikersgroep voor het nieuwe systeem is. Ook is er een moderne verkeerscentrale die de verkeerslichten aanstuurt.

Smart City Enschede

De SMART app daagt reizigers in Twente uit om duurzamer te reizen. De app verbetert de bereikbaarheid in Twente. Wanneer er 10 procent minder autoverkeer op de weg is, is het net zo rustig op de weg als in de vakantie. Met de app worden reizigers getriggerd om op een andere manier te reizen.

In Enschede werken allerlei organisaties en instellingen samen om van de stad een echte Smart City te maken. Door data slim te combineren kan  veel nuttige informatie worden verzameld. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe slimmer de stad. Zo kunnen fietsers met deze toepassing comfortabeler door de stad fietsen.

Nog meer toepassingen

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeerslichten. Enschede wil hierin vooroplopen. Het experiment opent ook de weg naar nieuwe toepassingen. Denk aan ouderen en mindervaliden die een langere groentijd aan kunnen vragen.

Enschede Fietsstad 2020

Fietsen is in. Daarom zet de gemeente samen met Fietsstadpartners stevig in op de fiets. Zo komen er goede en veilige fietsvoorzieningen en wordt veilig fietsen gepromoot. Met leuke acties worden inwoners en werknemers in Enschede uitgedaagd om vaker de fiets te pakken. Op de website www.enschedefietsstad.nl is  meer informatie te vinden over deze campagne en de lopende acties.