Steun goede doelen door je auto te laten staan

26 juli 2017

De gemeente Enschede beloont mensen die duurzaam reizen via de SMART-app. Beloningen in de app kunnen worden omgezet in persoonlijke voordelen, maar uit onderzoek blijkt dat een bijdrage leveren aan een maatschappelijk doel ook veel mensen motiveert. Daarom kunnen reizigers gedurende de komende maanden in Twente ook sparen voor vier goede doelen.

Gebruikers van de SMART-app kunnen punten sparen door uitdagingen aan te gaan. Wanneer je een uitdaging haalt (bijvoorbeeld door te fietsen naar een evenement), krijg je punten die je kunt doneren aan een van de goede doelen. Vier regionale instellingen werken mee: Kans voor een Kind, het Nije huis, Voedselbank Enschede-Haaksbergen en Dierenopvangcentrum Enschede. Deelnemers kiezen aan welk doel ze hun punten doneren.

Leaderbord

De komende maanden strijden de vier goede doelen maandelijks om de meeste punten. Het goede doel dat de meeste punten gedoneerd krijgt, gaat er vandoor de met de hoofdprijs. Maar ook de nummer vier blijft niet met lege handen over. In totaal is er €10.000 te verdienen in de actie.

De actie loopt in de maanden augustus, september en oktober. De tussenstand van de actie is vanaf 1 augustus te volgen op het leaderbord op de site www.smartintwente.nl

SMART-app

Deelnemers maken gebruik van de app SMART in Twente. Deze app daagt reizigers in Twente uit om duurzamer te reizen. De app moet helpen om de bereikbaarheid in Twente te verbeteren. Wanneer er 10 procent minder autoverkeer op de weg is, is het net zo rustig op de weg als in de vakantie. Met de SMART-app worden reizigers getriggerd om op een andere manier te reizen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemotiveerd kunnen worden met persoonlijke beloningen. Daarnaast blijkt dat mensen graag iets doen voor een goed doel. Deze actie zet hier op in.

Aanmelden

Om mee te doen aan de actie moet je de SMART-app downloaden. De app werkt op de iPhone en op de meeste Android smartphones en is te downloaden via de site www.smartintwente.nl. Alle deelnemers kunnen punten sparen en deze via de shop in de app aan de verschillende goede doelen doneren.

Europese samenwerking

Het initiatief van deze actie ligt in Göteborg. Daar is de Twentse SMART-app geïntroduceerd in het kader van het Europese onderzoeksproject EMPOWER. Omdat de actie in Zweden erg succesvol is, onderzoekt de gemeente samen met de UT en de Enschedese app-bouwer Mobidot of dit in Twente ook werkt.