Student Creative Technology ontwerpt wadi-animatie voor Gemeente Enschede

07 juni 2021

Begin jaren negentig legde de Gemeente Enschede de eerste wadi’s aan. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit de stad.

Maar, wat is een wadi eigenlijk? Deze vraag kregen we regelmatig. Zouden we dit niet kunnen uitleggen in een video? Matthijs Mondria, student Creative Technology aan de UT, ging voor zijn bachelor afstudeeronderzoek voor ons aan de slag!

Je hebt de wadi’s vast weleens gezien in het straatbeeld van Enschede. Zo is er vorig jaar nog een grote wadi aangelegd aan de Oldenzaalsestraat. Maar wat is een wadi nou eigenlijk? Wadi staat voor ‘Water Afvoer Drainage Infiltratie’. Bij zware regenval kan het riool het vele water niet verwerken, waardoor er overstromingen kunnen ontstaan. Een wadi is een van de oplossingen, want hij werkt als een buffer. Als het regent vult de wadi zich met regenwater wat daarna langzaam de bodem in zakt. Dit gaat verdroging van de bodem tegen verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Beperkte informatie

Steeds meer steden leggen wadi’s aan, maar heel veel informatie hierover is er niet. Inwoners, maar ook medewerkers van de gemeente zelf, weten niet altijd hoe een wadi werkt. Matthijs: “De gemeente Enschede verwijst bij vragen over wadi’s naar een webpagina met veel tekst en een paar afbeeldingen. Om dit te verbeteren, stelde de gemeente voor om een animatie te ontwikkelen, waarin precies wordt uitgelegd hoe een wadi werkt.” Matthijs ging voor zijn bachelor afstudeeronderzoek hiermee aan de slag.

Verder ontwikkelen van de animatie

Afgelopen zomer was het afstudeeronderzoek van Matthijs klaar en presenteerde hij ons de conceptversie. Hij kreeg positieve reacties: “Ik vond het super leuk dat de Gemeente Enschede zo enthousiast reageerde op mijn animatie. Het was dan ook fantastisch om te horen dat ze samen met mij de animatie verder wilden ontwikkelen om deze vervolgens daadwerkelijk de wereld in te brengen.”

De video is nu klaar en wordt ingezet in bijvoorbeeld voorlichtingsmateriaal voor bewoners en de website GroenBlauwEnschede.nl. Deze website biedt inwoners en ondernemers van Enschede handige tips om hun huis en tuin aan te passen aan het weer van de toekomst. Daarin wordt het natter, heter en droger. Een wadi is een van die klimaat adaptieve oplossingen. Matthijs: “Ik hoop dat mijn animatie een positieve bijdrage zal leveren aan de informatievoorziening omtrent wadi’s!”

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met Richard Bults, Coördinator afstudeerprojecten Creative Technology, via r.g.a.bults@utwente.nl.

Bekijk de video op Youtube.