Uw tuin natuurrijk en klimaatbestendig inrichten?

Tekening van een buurt met tuinen die bestraat zijn en wat dat voor impact heeft als het regent
11 december 2019

GroenBlauwEnschede inspireert en helpt

Het klimaat verandert. De winters worden zachter en het gaat steeds harder regenen. Door uw tuin minder te verharden en groen aan te planten wordt de tuin comfortabeler en komen er meer vogels en vlinders. Fijn voor u en goed voor het klimaat.

Wilt u weten hoe natuurrijk en klimaatbestendig uw huis en tuin is? Kijk dan op www.groenblauwenschede.nl en bepaal met behulp van de vragenlijst de “klimaatscore” van uw eigen tuin. Op de website zijn veel tips te vinden om uw klimaatscore te verbeteren. Hier 1 van de wintertips voor uw tuin:

Uw tuin en het balkon winterklaar maken, of niet?

Laat afgestorven plantenresten in de winter aan de plant zitten en zorg voor wat rommelhoekjes met wat dor hout en snoeiafval. In veel levensbehoeften van dieren, zoals egels, kan voorzien worden door bladeren, dode plantenresten, snoeihout en wat verdwaalde stenen te laten liggen en wat minder onderhoud te plegen. Deze plekken zorgen voor schuilplaatsen en broedgelegenheden. Voor paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dit aantrekkelijke plekken. Pissebedden en oorwurmen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen en dit trekt weer vele tuinvogels aan. Door bladeren en plantenresten te laten liggen in de winter beschermt u de bodem en hebben jonge plantjes minder last van strenge vorst. De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem wat de structuur van de bodem en het bodemleven ten goede komt. Knip in het voorjaar de overgebleven plantenresten klein en laat ze tussen de planten liggen.