Afkoppeling Sporthal Trifora

Bij sporthal Trifora wordt het dakwater niet langer naar het riool geleid, maar naar de Roombeek. Een principe dat afkoppelen genoemd wordt. 
Om het overbelaste rioolsysteem te ontzien is afkoppelen een van de maatregelen die de gemeente inzet. Bij afkoppelen wordt het dakwater van het riool afgehaald en op een beek of sloot gezet. 

Op deze locatie speelden meerdere problemen:

  • Een overbelast rioolsysteem
  • Hoge grondwaterstanden in combinatie met oude woningen
  • De Roombeek heeft te weinig water in de zomer.
  • De parkeervoorziening van Trifora was aan vervanging en uitbreiding toe.
  • Het dak lekte en was aan reparatie toe
  • De afwatering was kwetsbaar voor hoosbuien.

De sporthal heeft een dakoppervlak van 7500 m2 en de tennisvelden een oppervlak van 4000 m2. Dit betekent in totaal 1,15 hectare wat op het riool loosde.  Water dat op de Roombeek goed gebruikt kan worden.

De sportvelden geven vertraagd water af middels drainage, de daken niet. De daken kunnen in korte tijd heel veel water leveren. Om overstroming op de Roombeek te voorkomen is een vijver gemaakt. Deze zorgt voor een vertraging; als er heel veel water valt blijft dit achter in de vijver tot er weer meer ruimte is in de beek. De vijver zorgt bovendien voor een verlaging van de grondwaterstand, wat belangrijk is voor de jaren 30 woningen naast de vijver.

Met dit project zijn meerdere problemen tegelijk opgelost en gaan we duurzaam met water om.

De ronde daken voeren af in een viertal goten. In de oude situatie liep het dakwater via buizen het pand in. Dit gaat goed tot de capaciteit van de buizen niet opgewassen is tegen de bui of verstopping roet in het eten gooit. Een deel van de werkzaamheden waren voor rekening gemeente en een deel voor rekening Trifora. Door alles in een werk uit te voeren is er efficiënter en goedkoper gewerkt.