Enschede doet het licht uit

Met deze landelijke actie besparen gemeentes en bedrijven in heel Nederland energie door het uitdoen of dimmen van niet noodzakelijke verlichting. Gemeente Enschede dooft tijdens de Nacht van de nacht de grondspots in het stadserf, rondom het stadhuis en Kruispunt de Graaff. Ook de verlichting van de stadsdeelkantoren, het Stadhuis en alle boomverlichting op de Oude Markt wordt uitgeschakeld.

Openbare verlichting

Maar Enschede doet meer aan energiebesparing. We passen voor de verlichting van de wegen in Enschede al jaren energiezuinige lampen toe. Dit doen we om zoveel mogelijk energie te besparen en om lichthinder voor mens en dier ’s nachts zo veel mogelijk te voorkomen.

Energiezuinige lampen

Door verbeterde led-lampen kunnen we nu ook in de openbare verlichting led toepassen. Sinds vorig jaar vervangen we de oude lampenkappen projectmatig voor de nieuwe led-kappen. Inmiddels bestaat ruim 18% van alle verlichting uit led.

Dimmen

De led-lampen worden ‘s nachts tot een veilig lichtniveau (statisch) gedimd. Hierdoor wordt nog minder energie gebruikt. Dit kan per lantaarnpaal tot wel 50% energiebesparing opleveren, wat beter is het voor milieu. Een mooie bijdrage om onnodig energieverbruik en kunstlicht in de straten terug te dringen. Een andere mooie techniek is dynamisch dimmen. De verlichting wordt bij weinig verkeer gedimd en er komt meer licht als er meer verkeer over de weg rijdt. Op de kaart is aangegeven waar deze technieken zijn toegepast.

Wat kunt u doen?

U kunt ook zelf een bijdrage leveren. Tips en ideeën zijn te vinden op: www.nachtvandenacht.nl/wat-kan-ik-doen/particulieren/