Kristalbad

Het Kristalbad is eigenlijk een uitgekiende ‘watermachine’ gecombineerd met een ecologische verbindingszone voor plant en dier. Het gebied omvat ca. 40 hectare. De waterberging van het Kristalbad draagt bij aan het verhelpen van wateroverlast in Enschede. Er kan in totaal 187.000m3 water worden geborgen, zo’n 70 Olympische zwembaden vol.

Via de Elsbeek stroomt gezuiverd water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Enschede door de watermachine van Kristalbad. Dit proceswater wordt in Kristalbad op een biologische wijze verder gezuiverd door natuurlijke filters als riet, lucht en licht. Daardoor ruikt het minder en komt er weer leven in het water. Een teken dat het water weer een goede kwaliteit heeft en als schoon oppervlaktewater zijn weg vervolgd.

De watermachine bestaat uit drie grote compartimenten in het moerasgebied. Elke compartiment wordt gedurende een bepaalde tijd gevuld met water en loopt vervolgens weer langzaam leeg en kan opdrogen. Tijdens het leeglopen wordt het water gefilterd door de dichte vegetatie. Het organische materiaal dat achter blijft komt tijdens het opdrogen in contact met zuurstof waardoor het vergaat. Door dit proces worden bacteriën en virussen verwijderd en meststoffen omgezet.

Bron: Landschap Overijssel

Gerealiseerd door: Waterschap Regge en Dinkel, Landschap Overijssel