Een nieuwe stap in de richting van een circulaire economie door samenwerking gemeente Enschede en DuSpot

13 februari 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Samenwerkingsverband Duspot: circulaire economie

Na een succesvolle proefperiode gaat gemeente Enschede een samenwerkingsverband aan met DuSpot. Deze online circulaire matchingtool veroverd in rap tempo heel Nederland om overgebleven materialen en bouwstoffen uit de openbare ruimte aan te bieden en her te gebruiken.

Op deze online ‘marktplaats’ worden nu ook onze overblijvende gemeentelijke bouwmaterialen aangeboden. Maar we gaan ook opzoek naar tweedehands materialen van bijvoorbeeld projectontwikkelaars, aannemers en andere gemeenten. “Deze tool geeft inzicht in waar en wanneer materialen vrijkomen , maar ook in materialen die de gemeente al ergens opgeslagen heeft”, vertelt Roderik Euverman, projectmedewerker van de Stadsingenieurs van de gemeente Enschede “Op Duspot kunnen werkvoorbereiders, wijkbeheerders en werfbeheerders het aanbod van materiaal inzien en zelf materiaal aanbieden. Net als bij de ‘gewone marktplaats’ plaatsen ze een advertentie met het type materiaal, de kwaliteit en hoeveelheid.” 

Bij projecten in de openbare ruimte (grond-, weg- en waterbouw) worden veel materialen gebruikt, maar komen ook veel oude materialen beschikbaar. Nu worden die vaak gerecycled maar beter zou zijn ze nog een keer opnieuw te gebruiken. “DuSpot is voor het circulairder maken voor de openbare ruimte een goede testcase. Het is voor ons altijd al een uitdaging geweest zorgvuldig om te gaan met producten, materialen en hulpbronnen. Maar met Duspot kunnen we het inzichtelijk maken wat we in de aanbieding hebben en wat we zoeken. Dit begint al bij het bewust ontwerpen van openbare ruimten en dan is het erg prettig dat we al kunnen bekijken wat er beschikbaar is.”

Deze tool draagt bij aan het behalen van de doelstelling in 2030 het gebruik voor de hoeveelheid primaire grondstoffen te halveren. Dit zijn mineralen, metalen en fossiele grondstoffen die uit de natuur worden gehaald. Ook speelt het verminderen van de hoeveelheid afval een grote rol. Daarbij is het hergebruiken van producten en grondstoffen van groot belang. “We zijn blij met DuSpot en het gaat ons enorm helpen bij het behalen van onze circulaire doelstellingen.’’