Eerste proef met fietsvlonder in Enschede

12 april 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Op vrijdag 14 april plaatst Marc Teutelink, wethouder Mobiliteit en Fietsstad, de eerste fietsvlonder aan de Blekerstraat in Enschede.

De bedoeling is dat inwoners hun fietsen op de vlonder parkeren en niet tegen huizen of midden op de stoep. De vlonder komt te liggen over een bestaande autoparkeerplaats. Inwoners of ondernemers die in hun straat meer plek willen om fietsen te plaatsen, kunnen kosteloos een aanvraag indienen. De wijkraad Horstlanden – Veldkamp heeft deze eerste locatie aangedragen. 

“In Enschede is alles te bereiken op de fiets. Snel én gemakkelijk naar het centrum, het buitengebied of omliggende steden. En dat stimuleren we ook,” vertelt wethouder Marc Teutelink. “Om extra parkeergelegenheid voor fietsen te creëren en overlast door foutgeparkeerde fietsen in de stad tegen te gaan, ontstond het idee om een proef met fietsvlonders in te zetten”.  
Het zijn kunststofvloeren met plek voor het stallen van ongeveer 10 fietsen. Op deze manier testen we of er behoefte is aan meer parkeerplek voor fietsen én of de buurt met minder parkeerplek voor de auto verder kan. 

Evaluatie na 3 maanden

De proef aan de Blekerstraat duurt 3 maanden. Tijdens de duur van de proef monitoren we welke signalen we binnenkrijgen. Eventuele klachten en bezwaren van omwonenden nemen we mee in de evaluatie. Daarna bekijken we of de parkeerplaats definitief een fietsparkeerplaats wordt of weer een autoparkeerplaats.