Enschede haalt opnieuw woningbouwimpuls binnen

20 juni 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

6 miljoen extra: meer woningen in het betaalbare segment. De gemeente Enschede heeft in de 6e tranche van de woningbouwimpuls een grote subsidieaanvraag toegewezen gekregen.

In totaal krijgt Enschede 6 miljoen subsidie van het Rijk voor het bouwen van ongeveer 550 woningen in Centrumkwadraat Noord. Meer dan de helft van deze woningen valt straks in het betaalbare segment. Met de toekenning heeft Enschede voor de 6e keer een impuls woningbouw toegewezen gekregen. Dit goede nieuws ontving Wethouder Jeroen Diepemaat donderdag 20 juni. 

Flinke stimulans voor centrumkwadraat

Het Rijk stelde in totaal 300 miljoen euro beschikbaar voor deze 6e ronde van de woningbouwimpuls. Doel van de impuls is de bouwsnelheid van woningen op een hoog niveau te houden. Wethouder Jeroen Diepemaat is blij met het nieuws: “Dit is een mooi resultaat en weer een flinke stimulans voor ons project Centrumkwadraat! Het Rijk spreekt hiermee vertrouwen uit in onze plannen. Deze toekenning zorgt ervoor dat we meters kunnen blijven maken, wat hard nodig is om het woningtekort aan te pakken!” 

Sociale-, middenhuur- en koopwoningen

In totaal ontvangt Enschede een bijdrage van 6 miljoen euro voor Centrumkwadraat Noord. Hieronder vallen verschillende projecten en initiatieven aan de noordzijde van Centrumkwadraat. Onder andere projecten in de zogenaamde driehoek Noord en aan de Deurningerstraat worden met dit geld gerealiseerd. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van ongeveer 550 woningen waarvan meer dan 50% in het betaalbare segment zit. Dat wil zeggen: woningen in de categorie sociale- en middenhuur en koopwoningen van met een koopprijs tot maximaal 390.000 euro. In de 1e tranche woningimpuls was ook al een subsidieaanvraag voor het Centrumkwadraat toegekend. Dit betrof de zuidzijde van de Molenstraat en het gebied rondom Stationsplein.

Versnelling oplossen woningnood

De subsidie zorgt ervoor dat de gemeente een volgende stap kan zetten in het ontwikkelen van het gebied rondom het station. Het helpt bij de realisatie van de visie Spoorzone Hengelo Enschede: een visie die door de raden van Enschede en Hengelo is vastgesteld. Het sluit ook aan bij de regionale afspraken over het bouwen van woningen die gemaakt zijn in de Regionale Ontwikkelstrategie Twente. En het belangrijkste: het bouwen van 550 woningen levert een mooie bijdrage aan de oplossing voor de krapte op de huizenmarkt. De eerste woningen worden over ongeveer 3 jaar opgeleverd. De bouw van alle 550 woningen moet binnen 10 jaar zijn gestart.