Enschede krijgt eerste CO2 neutrale fietspad

25 oktober 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Op het eerste gezicht zie je geen verschil, maar het fietspad tussen de Tubantiasingel en het Volkspark is wel degelijk anders dan anders. Het is namelijk gemaakt van CO2 neutraal asfalt, genaamd Ecofalt.

Het Ecofalt wordt aangebracht door Abbink Boekelo Wegenbouw en is geproduceerd in de nieuwe Ecofaltfabriek aan De Ossenboer in Enschede.

Met dit ‘koude’ asfalt wordt 4,6 ton CO2  bespaard. Normaal asfalt wordt namelijk met hitte gemaakt. Er is veel gas nodig om die hoge temperaturen te bereiken. Ecofalt is koud geproduceerd. Dit betekent dat er geen gasverbruik nodig is tijdens de productie, en dat er dus geen CO2 vrijkomt. Ook hoeft Ecofalt niet warm vervoerd te worden. Dat maakt het transport goedkoper en het gebruik op locatie flexibeler te plannen. Ecofalt bestaat voor 90% uit oud asfalt en ecologische, plantaardige bindmiddelen. Dit stuk fietspad aan de Parkweg levert een besparing op van 4,6 ton CO2. Dat is wat 2 huishoudens gemiddeld in 1 jaar aan gas verbruiken. 
 
Normaal asfalt wordt elke 10 tot 15 jaar vervangen. De verwachting is dat Ecofalt deze levensduur ook makkelijk gaat halen. Om goed te kunnen vergelijken leggen we naast een fietspad, ook een kruising en een weg aan met Ecofalt. Zo kunnen we zien of zwaar verkeer, of veel draaibewegingen, invloed hebben op de kwaliteit. In Boekelo is onder andere de Nieuwe Beekweg in 2015 al voorzien van Ecofalt. In Enschede vervangen we binnenkort de kruising Nijverheidsstraat – Beltstraat ook door Ecofalt.