Enschede lanceert Gids Religieus Erfgoed voor geloofsgemeenschappen
Het college van B&W van Enschede heeft vandaag de Gids Religieus Erfgoed Enschede vastgesteld.
Dit document, ontwikkeld in samenwerking met Enschedese geloofsgemeenschappen en erfgoedverenigingen, biedt praktische ondersteuning en een (her)waardering voor het religieus erfgoed in onze stad.
Kerken, moskeeën en synagogen zijn ijkpunten in een stad of wijk. Enschede telt 65 gebouwen voor religieuze gemeenschappen. Het behoud van deze gebouwen is essentieel voor de identiteit en cultuur van de stad en haar dorpen.
Wethouder Jeroen Diepemaat is enthousiast over de ontwikkeling: "Ik verwacht dat de gids een praktisch hulpmiddel is voor de geloofsgemeenschappen. Daarnaast hoop ik dat dit traject en het vervolg eraan bijdragen dat we elkaar als gemeente en geloofsgemeenschappen makkelijk weten te vinden bij vragen. Bijvoorbeeld over verduurzaming of her- en nevenbestemming. We mogen als Enschede trots zijn op de diversiteit aan vele beeldbepalende geloofsgebouwen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit van onze stad en onze dorpen."
Toekomstperspectief en samenwerking
De Gids biedt een toekomstperspectief voor geloofsgemeenschappen. In de gids wordt aandacht besteed aan vragen en zorgen met betrekking tot het behoud van hun gemeenschap en gebouwen. De gemeente Enschede wil bereikbaar zijn voor geloofsgemeenschappen en hen ondersteunen bij instandhouding en herbestemming. Het document biedt antwoorden op vragen over verduurzaming, onderhoud en gemeentelijke ondersteuning en richt zich op het (her)waarderen van de geloofsgebouwen die ooit met dit doel zijn gebouwd en nog steeds in gebruik zijn. De gids omvat alle geloofsgebouwen binnen Enschede, Boekelo, Lonneker en Twekkelo.
Waardering van geloofsgebouwen
Uit de Gids is onder andere de aanbeveling gekomen om geloofsgebouwen beter te beschermen. Het college van B&W is voornemens om voor zeven geloofsgebouwen de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument op te starten. De betreffende gebouwen zijn: H. Marcellinuskerk, Renatakerk, Stadskerk De Verbinding (voorheen Zuiderkerk), Kerk Johannes Apostel/Michaël (ook St. Janskerk), Kerk Verrijzenis des Heren, Noorderkerk en Johanneskerk.
Geloofsgebouwen goed blijven benutten
De gemeente wil bovendien samen met de geloofsgemeenschappen kijken hoe geloofsgebouwen breder ingezet en zo nog beter benut kunnen worden. De gemeente sluit hierbij aan op de plannen voor een Makelpunt voor maatschappelijk vastgoed. Met als doel samen te werken aan een duurzaam toekomstperspectief voor de geloofsgebouwen. Daarnaast organiseert de gemeente een jaarlijks overleg met de geloofsgemeenschappen om het gesprek gaande te houden en samen te werken aan een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed.
Frans Feil van de Protestantse Gemeente Glanerbrug zegt hierover: "De Gids bevat een prachtige en uitgebreide inventarisatie van het kerkelijk erfgoed. Dit laat de waarde van de kerkgebouwen voor de stad helder zien. Hier doen we het voor! De Gids bevat waardevolle aanbevelingen voor de gemeente en de kerkgenootschappen. Deze ondersteunen we van harte en pakken we graag op! Mooi dat de gemeente ook de waarde ziet, de aanbevelingen oppakt en een uitvoeringsagenda heeft opgesteld om samen het erfgoed voor wijk en dorp te behouden."