Enschede maakt werk van menselijke maat

15 februari 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Burgerlijke stand

Het sociale beleid van de gemeente Enschede is de afgelopen jaren verbeterd. De gemeente biedt hulp als inwoners het zelf of met hulp van anderen niet redden. Zodat alle inwoners mee kunnen doen in onze samenleving. Daar zetten de medewerkers van de gemeente Enschede zich dagelijks voor in.

We zetten daarbij alles in om mensen te kunnen helpen. Zodat de geboden hulp het verschil kan maken in iemands leven. We zijn er voor iedereen. Met meer aandacht voor de situatie van onze inwoners, door goed te luisteren en rekening te houden met de omstandigheden van onze inwoners.

Minder streng beleid

Het strenge oude beleid hebben we achter ons gelaten. Enkele jaren geleden had de gemeente Enschede grote financiële zorgen. Het was nodig om flink te bezuinigen, want Enschede moest keuzes maken. We wilden vooral de dienstverlening op peil houden en hadden daardoor soms te weinig oog voor de inwoner. Dat heeft in sommige situaties anders uitgepakt dan we wilden. Met soms ook ingrijpende gevolgen voor onze inwoners. Dat willen we niet meer.

Nieuwe werkwijze

Daarom zetten we ons als gemeentebestuur in voor een nieuwe werkwijze. Het draait in onze samenleving om de mensen. We willen dat iedere inwoner van de gemeente Enschede gelukkig, gezond en zo zelfstandig mogelijk kan leven. Als dat op eigen kracht of met hulp van naasten niet lukt, dan helpen wij daarbij graag. Zodat alle inwoners mee kunnen komen in onze samenleving.

Meer persoonlijk contact

Daarom hebben we onze werkwijze de afgelopen tijd veranderd. We zetten met elkaar goede stappen vooruit. Bijvoorbeeld door meer persoonlijk contact te hebben. En het aanvragen van een uitkering hebben we bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt. Waarbij medewerkers helpen met de aanvraag. Ook is de kwijtschelding verruimd. Daarmee verlichten we de geldzorgen van veel inwoners. 

Meer oog voor de menselijke maat

We doen wat nodig is voor onze inwoners. Dat is ons nieuwe beleid. Afhankelijk van de persoonlijke situatie bespreken we wat nodig is. Met meer aandacht voor de mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. Met heldere mondelinge voorlichting, meer persoonlijk contact en duidelijke brieven. De begeleiding om mensen aan een baan te helpen, is uitgebreid. Als het gaat over werken met een beperking, versterken we dat waar mensen goed in zijn. En waar nodig met meer hulp. Zodat de ondersteuning vanuit de gemeente het verschil kan maken.

We zijn er als gemeente voor de mensen die onze hulp nodig hebben

Zodat uiteindelijk alle Enschedeërs gelukkig, gezond en zo zelfstandig als mogelijk kunnen leven. Daar doen we het voor.

Gemeente Enschede is er voor u!

De medewerkers van de gemeente Enschede zijn er voor u. Blijf niet met uw (geld)zorgen of problemen rondlopen. Medewerkers van de gemeente (in de wijkwijzer of in het wijkcentrum) helpen u graag. Kom langs in de wijkwijzer of in het wijkcentrum. Dit kan in uw eigen buurt. Ook bent u altijd welkom in het Stadskantoor en in het Stadhuis.

U kunt natuurlijk ook bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 053. Ook aan de telefoon helpen de medewerkers u graag. Buiten kantoortijden kunt u ons een bericht sturen via www.enschede.nl/contact. Wij nemen dan de volgende werkdag contact met u op.