​​​​​​​Enschede ontvangt 3 miljoen voor Eschmarkerveld

15 december 2022
Uitgelicht Nieuws
stadhuis achterzijde

​​​​​​​De gemeente Enschede heeft van het Rijk 3 miljoen euro ontvangen voor nieuwbouw op het Eschmarkerveld. In het Eschmarkerveld komen ruim 650 woningen in een gemengde wijk voor diverse doelgroepen.

In het kader van de regeling Woningbouwimpuls stelt het Rijk in totaal 1,25 miljard euro beschikbaar om 65.000 betaalbare woningen te bouwen. Op dit moment komt er 300 miljoen euro beschikbaar, waarvan 3 miljoen euro naar het Eschmarkerveld gaat. Op deze manier wil de Rijksoverheid woningbouw versnellen.

Hattrick voor woningbouw in Enschede

Het is niet de eerste keer dat Enschede succesvol een beroep doet op de woningbouwgelden van het Rijk. Wethouder wonen Jeroen Diepemaat: “Je kunt het gerust een hattrick noemen. Eerder ontvingen we ook al geld voor Centrumkwadraat en Cromhoff. Hiermee is iedere aanvraag die we hebben gedaan tot nu toe succesvol. En dit is hard nodig. Om woningnood tegen te gaan en om extra ruimte te bieden om talent aan te trekken en vast te houden. Dankzij dit bedrag is de realisatie van het Eschmarkerveld weer een stap dichterbij.”

Ook de Provincie Overijssel benadrukt het belang van deze woningbouwimpuls voor Enschede. Gedeputeerde Monique van Haaf: “Ik feliciteer Enschede met dit mooie resultaat dat tot stand is gekomen door een goede samenwerking tussen alle partners. Vanuit de provincie steunen we ontwikkelingen als het Eschmarkerveld in samenhang met andere binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in Enschede."

650 woningen in een groene omgeving

Eschmarkerveld wordt een nieuwe woonwijk tussen Enschede en Glanerbrug. In een mooie omgeving met veel natuur en water. De wijk ligt dicht bij het buitengebied en heeft een eigen treinstation. Toch is het maar 3,5 kilometer naar de binnenstad en 2,5 kilometer tot de grens met Duisland.

In het Eschmarkerveld komt een divers aanbod van woningen. Er komen woningen voor kopers en huurders, jongeren en ouderen, gezinnen en alleenstaanden en mensen met een zorgvraag. In totaal gaat het om 3 woonbuurten. Iedere buurt krijgt zijn eigen sfeer en karakter. De gemeente houdt rekening met de woningen en boerderijen die nu al in het gebied liggen. De gemeente zorgt dat ze goed in de plannen passen. De inzet van de gemeente is erop gericht om de eerste woningen in 2025 op te leveren, onder voorbehoud van mogelijke vertraging door stikstofproblematiek.