Enschede ontvangt ruim €3,2 miljoen euro voor het Stadsblok Korte Hengelosestraat

05 december 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Vandaag heeft demissionair Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt dat Enschede een bijdrage van ruim €3,2 miljoen euro ontvangt uit de regeling Impulsaanpak winkelgebieden.

Het bedrag is bestemd voor het Stadsblok Korte Hengelosestraat, met als doel dit deel van de Enschedese binnenstad te transformeren en toekomstbestendig te maken.

De regeling Impulsaanpak winkelgebieden ondersteunt lokale overheden en marktpartijen bij het revitaliseren van binnenstedelijke winkelgebieden. Het doel is om deze gebieden te verbeteren door het verminderen van leegstand in de retail, het bevorderen van woningbouw en het vergroenen van de omgeving. In totaal is er 26 miljoen euro toegekend aan 9 gemeenten.

Stadsblok Korte Hengelosestraat

De aanpak van het gebied is onderdeel van het Actieplan Binnenstad. Dit plan is gericht op het creëren van een vitaal, innovatief en creatief centrumgebied. Het gebied rondom de Korte Hengelosestraat is een belangrijke entree van het station naar de binnenstad. Het gebied heeft onder andere te kampen met leegstand, achterstallig onderhoud en sociale onveiligheid. Om dit goed aan te pakken start de gemeente een integrale aanpak om het gebied te transformeren naar een plek waar het prettig is om te verblijven. 

Woningbouw, transformatie openbare ruimte en V&D pand

Bij de ontwikkeling van het Stadsblok, werkt de gemeente Enschede nauw samen met vastgoedpartijen Pretissimo BV en Ska-Pa. Ook de Provincie Overijssel heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de totstandkoming van dit project. Concrete acties binnen het project zijn de transformatie van het oude V&D pand en de ontwikkeling van 36 woningen aan de Brammelerdwarsstraat. Op deze manier wordt circa 9.500m2 detailhandel uit de markt gehaald en transformeert een monumentaal pand naar een aantrekkelijke plek voor een breed en divers publiek. Het project richt zich bovendien op het verbeteren van de openbare ruimte en de verfraaiing van de gevels aan de Korte Hengelosestraat. Hierbij is er speciale aandacht voor groenvoorzieningen en klimaatadaptatie. Om zo een aangename leefomgeving te creëren voor zowel bewoners als bezoekers.

Duurzame toekomst voor noordelijke deel binnenstad

Wethouder Jeroen Diepemaat: “Deze subsidie is een belangrijke impuls voor de realisatie van het Stadsblok Korte Hengelosestraat en een belangrijke stap binnen het Actieplan Binnenstad. Er wordt gewerkt aan het creëren van een onderscheidend ruimtelijk-economisch profiel, waarmee het Stadsblok aantrekkelijk wordt voor diverse doelgroepen. Ook staat gevelverbetering en het stimuleren van ondernemerschap centraal. Met als doel een aantrekkelijk ondernemers- en verblijfsklimaat te bevorderen. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst voor dit deel van de Enschedese binnenstad.”