Zonder knal- of siervuurwerk

Vuurwerkverbod in 2021

Dit jaar geldt in heel Nederland een tijdelijk vuurwerkverbod voor knal- en siervuurwerk (categorie F3). Het verbod betekent dat er geen categorie F3 vuurwerk verkocht mag worden en het mag niet worden afgestoken. Vanaf 15 december is ook het vervoer en het bezit van categorie F3 vuurwerk verboden. Uiteraard geldt het verbod, zoals altijd, ook voor illegaal vuurwerk.

Waarschuwing:

Sommige mensen kopen professioneel (en dus voor consumenten verboden) vuurwerk, bestellen online of kopen hun vuurwerk in Duitsland. In handen van ondeskundige particulieren is professioneel en illegaal vuurwerk levensgevaarlijk en elke jaarwisseling opnieuw aanleiding tot ernstige en dodelijke vuurwerkongevallen.

Categorie 1 vuurwerk (kindervuurwerk)

Categorie 1 vuurwerk of kindervuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken. Denk hierbij aan sterretjes, etc.

Voor meer informatie, kijk op www.vraaghetdepolitie.nl

Ook toegestaan: Carbidschieten buiten de bebouwde kom

Carbidschieten valt niet onder het vuurwerkverbod en is onder bepaalde voorwaarden, alleen buiten de bebouwde kom, op 31 december toegestaan. Wel geldt dit jaar dat carbidschieten vooraf bij de gemeente gemeld moet worden.

Waarschuwing:

Carbid is geen alternatief voor vuurwerk. Als je geen ervaring hebt met het gebruik van carbid, begin er dan niet aan. Denk aan je eigen veiligheid en die van andere mensen.

Alle informatie over de voorwaarden en de meldplicht voor carbidschieten vind je op de pagina 'met meldplicht carbidschieten'.

Boetes

Informatie over de hoogte van boetes kunt u lezen op de website van het Openbaar Ministerie.

Meer informatie

Website van de Rijksoverheid