Enschede wipte 62.095 tegels

08 november 2022
Nieuwsoverzicht

NK Tegelwippen zorgt voor meer groen in de stad

Tussen 21 maart en 31 oktober hebben in Enschede 62.095 tegels plaatsgemaakt voor bloemen, planten en bomen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners en de gemeente zich in voor een fijnere omgeving die klaar is voor het weer van de toekomst. Zo vergroenden we samen 5645 vierkante meter; een gebied ter grootte van de Oude Markt. Hiermee behaalde Enschede op het NK Tegelwippen de 6e plaats in het klassement van grote gemeentes. Ook in de poule van Twentse Wippers werd Enschede zesde. 

“Ik ben er trots op dat onze inwoners zo massaal aan het tegelwippen zijn geslagen”, aldus Wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. “In 2022 hebben inwoners zo’n 7500 tegels meer gewipt dan het jaar daarvoor. Met meer groen en minder tegels zorgen we er samen voor dat Enschede ook in de toekomst een fijne plek is om te zijn.” Het NK Tegelwippen bewijst wederom dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk vergroening oplevert. Het enthousiasme in Enschede is groot. Van geveltuintjes tot vergroende schoolpleinen, van privé achtertuinen tot collectieve voortuinprojecten: veel mensen steken de handen uit de mouwen.

Het is de tweede keer dat Enschede meedoet met het NK Tegelwippen. Enschede deed mee in het klassement voor grote steden met meer dan 100.000 inwoners. Daarnaast streed Enschede in de poule van Twentse Wippers. Daarin werd gemeente Oldenzaal de winnaar met een TPI (aantal tegels per 1000 inwoners) van 2022,65. Gemeente Almelo wipte de meeste tegels: 81.831 stuks om precies te zijn. Almelo werd daarmee ook winnaar van het landelijke klassement voor middelgrote gemeenten.