Enschedese Boa’s dragen bodycams

08 februari 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
3 handhavers

Een kleine camera op het uniform voor meer veiligheid.

Vanaf maart 2023 dragen de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) openbare ruimte in Enschede een bodycam. Dit is een kleine camera die op het uniform is vastgemaakt. De camera kan beeld en geluid opnemen. Het komt namelijk regelmatig voor dat boa’s op straat te maken krijgen met schelden of geweld. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een bodycam het werk veiliger kan maken. In meerdere gemeenten zijn de bodycams al een succes. 

Bodycam bij onveilige situatie

De boa’s dragen de bodycam goed zichtbaar. Zij mogen de bodycam alleen aanzetten als er een onveilige situatie ontstaat. Zij moeten dan eerst aangeven dat zij een bodycam dragen en dat zij beelden gaan opnemen. Ze hoeven geen toestemming te vragen aan de personen die in beeld komen. 

Bescherming persoonsgegevens

De camerabeelden worden versleuteld opgeslagen. Een klein aantal medewerkers kan de beelden bekijken. Degene die gefilmd is heeft ook het recht om deze te bekijken. Hij of zij moet dat binnen 72 uur bij de gemeente aangeven. De beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd, behalve als ze nodig zijn voor een aangifte of voor de afhandeling van een klacht of incident.