Enschedese Boa’s krijgen bodycams

27 juli 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Kleine camera voor vergroten veiligheidsgevoel.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) openbare ruimte in Enschede dragen vanaf vrijdag 28 juli a.s. een bodycam. Dit is een kleine camera die beeld en geluid kan opnemen en die op het uniform is bevestigd. Boa’s krijgen op straat zeer regelmatig te maken met agressie. Dat gaat vaak om schelden en soms ook om lichamelijk geweld. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een bodycam het werk veiliger kan maken en het veiligheidsgevoel vergroot. Meerdere gemeenten gebruiken al bodycams als succesvol middel tegen agressie en geweld. Naar aanleiding van een eerder aangenomen motie door de gemeenteraad volgt Enschede nu dat voorbeeld. 

Bodycam bij dreigende escalatie

De boa’s dragen de bodycam goed zichtbaar en schakelen deze pas in wanneer ze in situaties terechtkomen die dreigen te escaleren. De boa geeft dan aan een bodycam te dragen en zet deze vervolgens aan. De boa’s zijn bevoegd om zelf te bepalen wanneer ze willen opnemen. Zij hoeven geen toestemming te vragen aan de personen die in beeld komen. De beelden kunnen dienen als bewijs voor agressief gedrag wanneer het tot een aangifte komt. Wethouder Leefomgeving Marc Teutelink: “Met de inzet van bodycams vergroten we de veiligheid van onze boa’s. Zo laten we zien dat we agressie en geweld tegen hen niet toestaan. Zij staan voor onze veiligheid en leefbaarheid. Daarom zorgen we ervoor dat ze veiliger hun werk kunnen doen".

Bescherming persoonsgegevens

De opgenomen beelden worden versleuteld opgeslagen en kunnen niet ter plekke worden bekeken of gewist. Slechts een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de beelden. De inwoner van wie de beelden zijn gemaakt heeft inzagerecht. Hij of zij kan binnen 72 uur bij de gemeente aangeven de beelden te willen bekijken. De beelden worden na 72 uur automatisch verwijderd, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte of afhandeling van een klacht of incident.