Extra diensten voor doven en slechthorenden

31 juli 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Doven, slechthorenden of mensen met een spraakbeperking kunnen vanaf 1 augustus makkelijker in contact komen met de gemeente.

Op enschede.nl is Teletolk ingevoerd. Dit is een gebarentolk die via videoverbinding geschreven tekst of gebarentaal van de klant vertaalt in spraak naar een medewerker van de gemeente. Ook ligt er bij de publieksbalie een zogenaamde communicatiepost. Dit is een apparaat dat de stem van de baliemedewerker afspeelt in het hoortoestel of hoofdtelefoon van de bezoeker.

Website en balie 

Op enschede.nl/contact staat de knop Teletolk. Daar zit via een videoverbinding een echt persoon klaar die gebarentaal kan of schrijftolk is. Vervolgens belt Teletolk met een veilige verbinding naar de gemeente. Het gesprek komt op de normale manier binnen bij het Klantcontactcentrum van de gemeente. Slechthorenden kunnen terecht bij een publieksbalie waar de communicatiepost staat. De communicatiepost past op ieders hoortoestel of hoofdtelefoon. 

Samen met Losser de eerste Twentse gemeenten 

Gemeente Enschede is samen met gemeente Losser de eerste Twente gemeente die deze voorzieningen aanbiedt. Bezoekers zien aan stickers op de hoofdingang van het stadskantoor dat er een communicatiepost aanwezig is.