Familiehuis-West van start met druk bezocht open huis

03 oktober 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Meer dan 100 belangstellenden bezochten donderdag 3 oktober het Familiehuis-West.

In Wijkcentrum ’t Ni-Je Terphoes maakten ze kennis met dé plek voor jonge ouders in de wijk. Jonge ouders kunnen hier terecht met al hun opvoedvragen, voor zorg en ondersteuning en een luisterend oor. Ze kunnen er deelnemen aan activiteiten. 

Wethouder Harmjan Vedder (kansengelijkheid, jeugd en gezin) heette de bezoekers van harte welkom. Hij is enthousiast over het Familiehuis: “We willen dat de kinderen in onze stad fijn opgroeien. Het Familiehuis-West is een hoopvolle plek, die daaraan kan bijdragen. Ik ben heel trots op wat al is bereikt. Door beter samen te werken, ontstaat 1 plek waar gezinnen terecht kunnen voor ontmoeting, vragen over opvoeden, hulp en zorg.”
Verschillende partners die deelnemen in het Familiehuis-West presenteerden zich tijdens het open huis. Onder hen gezondheidsorganisatie GGD Twente, Alifa, Wijkteams Enschede, kinderopvang Humankind, Humanitas, Verloskundigenpraktijk Enschede en de gemeente Enschede. Samen met ouders, vrijwilligers en professionals zetten zij hun schouders onder de realisatie van het Familiehuis. 

Speelhoes en spreekuren

Zo kunnen kinderen van 6 maanden tot 2,5 jaar een aantal keren per week terecht bij het Speelhoes van Humankind. Wekelijks is er een ontmoetingsgroep voor jonge ouders onder leiding van Alifa. Hier wisselen jonge ouders tips en ervaringen uit, terwijl de kinderen in het Speelhoes kunnen spelen. Een aantal ochtenden per week zijn familiehuismedewerkers aanwezig voor beantwoording van vragen. Sinds kort houdt de GGD een spreekuur in het Familiehuis. De GGD start met een Turks/Arabisch/Syrisch sprekende ontmoetingsgroep op maandagochtend. Na de herfstvakantie start Alifa op maandagavond met de training “Sterker uit de scheiding”. 

Projectleider Wilma Meere van het Familiehuis-West: “Met het Familiehuis willen we ouders en kinderen helpen bij een goede, gezonde start. We hebben allemaal wel eens hulp nodig van een ander. Door verbinding van dromen, ambities en idealisme bouwen we samen met ouders, vrijwilligers en professionals aan het Familiehuis-West.”

Eerste Familiehuis van Nederland

Het is het voor zover bekend het eerste Familiehuis in Nederland. Het Familiehuis is geïnspireerd op de Familiehuizen in Zweden. Tijdens een werkbezoek aan Scandinavië enkele jaren geleden maakte een aantal van deelnemende partijen kennis met dit concept. Ze zagen hoe succesvol de samenwerking daar is; organisaties zijn “samen meer dan de som der delen”. 

In het Familiehuis zijn de lijnen tussen de professionals kort en andere ouders dichtbij. Zo krijgen jonge ouders en hun kinderen de snelste en de beste ondersteuning. De periode rondom de geboorte is heel belangrijk voor de kansen die het kind later heeft. Als de eerste levensjaren goed verlopen, is de kans op problemen later kleiner. Enschede zet stevig in op een kansrijke start voor kinderen. Met een 10-jarenplan kansengelijkheid, dat in 2023 is vastgesteld door de gemeenteraad, wil het gemeentebestuur een trendbreuk realiseren; het wil weg uit de top van lijstjes van gemeenten met een lage sociaaleconomische status. De oprichting van een Familiehuis past in deze plannen.