Fietstocht

Wat leuk dat u mee doet aan de waterfietstocht! De route brengt u langs wadi's, groene daken, beken, bronnen en nog veel meer bezienswaardigheden. Daarnaast is er volop de mogelijkheid om te spelen en te ontspannen. En ohja... is 25 kilometer net iets te lang? Snij dan stiekem een stukje af!

Fiets je mee? Download dan de app SMART mobiliteit, daarmee spaar je punten voor al je fietskilometers en kan je met de uitdaging Waterfietstocht zelfs extra punten verdienen. Je vindt SMART in de iOS en Google stores.

 

 

Route

waterfietsroute

Audiotour

1. Balengebouw - 1Twente, Lonnekerspoorlaan 114

1Twente vertelt met ‘Enschede aan zee’, het verhaal van de stad en het water. Verleden, heden en toekomst. In deze fietstocht, die met de gemeente tot stand is gekomen, wordt dat verhaal levend. Fiets je mee?

Luister verder...

2. Waterplein Stroinksbleek, Het Rozendaal

Vroeger lagen hier de bleekvelden aan de Roombeek om het textiel te kunnen bleken in de zon. De beek stroomt nu weer door de wijk en verbindt verschillende waterpartijen. De Stroinksbleek tussen de Museumfabriek en Tetem is één van de eerste waterpleinen van Nederland.

Luister verder...

3. Waterzuivering Roombeek, Hulsmaatstraat 5

In Roombeek wordt op 11 plekken grondwater omhoog gepompt. Hier vindt de zuivering plaats. Na het zuiveren wordt het schone water afgevoerd via de Roombeek. Verderop, in ’t Ankrot, ligt de beek ondergronds. Let op de blauwe strook - daar ligt ‘ie!

Luister verder...

4. Landgoed de Welle, Oldenzaalsestraat 626

Dit landgoed dankt haar naam aan het grote aantal bronnen, die onder andere de opvallend hooggelegen vijver voeden. In Enschede stikt het van de bronnen. Op honderden plekken welt het water omhoog. Nog steeds. Waterbed Enschede…

Luister verder...

5. Trifora, sport & health, Kotkampweg 65

Het regenwater van het dak  (let eens op de enorme regenpijpen aan de voorkant!) en de parkeerplaats is afgekoppeld en wordt opgevangen in de nieuw gegraven vijver naast de toegangsweg. Vanuit hier stroomt het naar de Roombeek.

Luister verder...

6. Vijver t Haantje, Kotkampweg

Een groene oase in de stad…  Deze vijver is gegraven om klei te winnen. Momenteel verzamelt het water uit het regenwaterriool uit Stokhorst. Deze vijver wordt ook wel het begin van de Roombeek genoemd. Dat klopt niet helemaal. De Roombeek ontspringt op de volgende locatie…

Luister verder...

7. Startpunt Roombeek

Hier vind je een oorspronkelijke wel, een bron. In dit geval het begin van de Roombeek.

Luister verder...

8. Winkelcentrum Miro, Gronausestraat 421

Het dak van de Miro is één van de grootste groene daken van Nederland. Een groen dak zorgt voor ongeveer 4 graden temperatuurverlaging in het gebouw en voert het regenwater vertraagd af naar de sloot. Vanaf deze plek stroomt het water richting de Glanerbeek en de Dinkel. Zou het slootje aan de andere kant van de Miro zijn gegraven, dan stroomde het naar de Regge… echt waar.

Luister verder...

9. Ecopan, Kremersmaten

In deze wijk zijn bij 11 woningen de betonnen dakpannen vervangen voor een Enschedese uitvinding: de Ecopan. Een ‘dakpan’ met plantjes die geplaatst kan worden op schuine daken. Hier wordt onderzocht hoeveel water deze oplossing vast kan houden.

Luister verder...

10. Watertoren, Hoog en Droog 28

De watertoren stamt uit 1890 en is ongeveer 40 meter hoog. Het waterreservoir is 300m3. Naast de toren liggen twee drinkwaterbuffers om pieken in het drinkwatergebruik op te vangen. Achter de toren ligt het groene schoolplein van Freinetschool de Bothoven, waar regenwater de grond in kan trekken.

Luister verder...

11. Bergbezinkbassin, Wilhelminastraat 51

Onder deze parkeerplaats ligt een betonnen kelder om overtollig rioolwater bij hevige neerslag tijdelijk op te slaan. In het huisje met de kroon is de pompinstallatie en de besturingskast aanwezig.

Luister verder...

12. Waterberging, Oldenzaalsestraat

Bij de herinrichting van de Oldenzaalsestraat krijgt water veel ruimte. Ondergronds met enorme buizen en boven het maaiveld met groene wadi’s. Deze waterberging vangt het water op voordat het de binnenstad binnen kan stromen, zoals bij hoosbuien in 2010 en 2012 gebeurde.

Luister verder...

13. Vergroenen Delistraat

Bewoners hebben het initiatief genomen om dit nieuwbouwwijkje zo groen mogelijk in te richten. Geveltuintjes, regentonnen en variatie in beplanting maken deze wijk klaar voor de toekomst. Wat hier kan,  kan overal…

Luister verder...

14. Cromhoffpark, Wethouder Beverstraat

Dit park van 11 hectare is onderdeel van het nieuwe watersysteem de Zuiderval. De omliggende wijken wateren af op dit park. Bij een  hoosbui wordt het water hier geborgen en via de Utrechtlaan afgevoerd. Hier verschijnt de klimaatadaptieve wijk het Janninkkwartier, waar geen druppel regenwater meer het riool in gaat.

Luister verder...

15. Zweringbeekpark

Zowel de gemeente als het Waterschap zijn verantwoordelijk voor dit park met een ecologisch aangelegde beek. In dit gebied wordt hemelwater uit de aanliggende wijken vastgehouden. Zo is er onlangs een nieuwe wadi aangelegd voor de waterberging voor Boswinkel. Natuurlijk kun je hier ook heerlijk 
recreëren!

Luister verder...

16. Wadi's Ruwenbos, Mastbos

Ruwenbos is de kraamkamer van de wadi. Die superslimme watervoorziening is hier ontwikkeld en - voor het eerst in de wereld - neergelegd. We schrijven 1994. Inmiddels liggen er 200 in de stad en duizenden in de rest van de wereld. Wil je weten wat een wadi is? Kijk in onze waterkrant!  Daar staat het allemaal in.

Luister verder...

17. Pinkeltjesplein, Lindestraat

Hier stond vroeger de school het Pinkeltje. Straks stroomt hier de Stadsbeek, die een prachtig groen waterspeelplein voedt. Dit deel wordt door Europa gefinancierd, als voorbeeld- en leerproject voor andere steden. Want met slimme waterwerken houd je een stad niet alleen droog, je maakt hem ook mooier. En frisser, als het heet is.

Luister verder...

18. Stadsbeek, Rembrandtlaan

De Stadsbeek voert in West grond- en regenwater af. Drainagepijpen, die inmiddels in veel omringende straten liggen, zijn aangesloten op de beek. Daken en straten wateren er op af. Ook het welwater van de eendenvijver in het Ainsworthpark, is voeding voor de beek die uitmondt in de Usselerstroom en uiteindelijk het Twentekanaal.

Luister verder...

19. Twentekanaal (Roeivereniging Thyro), Ir Schiffstraat 300

Het Twentekanaal loopt van Enschede naar Eefde, net boven Zutphen.  Ook heeft het een zijtak naar Almelo. Het kanaal heeft voor de regio een belangrijke functie voor afwatering en het op peil houden van grondwater in het buitengebied. Daarnaast is het Twentekanaal cruciaal voor de scheepvaart in Twente.

Luister verder...

20. Rioolwaterzuivering, Lonnekerbrugstraat 175

Deze rioolwaterzuiveringsinstallatie kan 12 miljoen liter per uur zuiveren. Deze installatie stamt uit 1951. Dit was noodzaak destijds. De groeiende stad en industrie veranderde het Twentse landschap langzaam in een open riool. Dat moest anders… Het schone water wordt via de Elsbeek afgevoerd en komt uiteindelijk uit in het IJsselmeer.

Luister verder...

21. Kristalbad, Elsbeekweg

Het Kristalbad is een natuurlijke waterzuivering, waar de milieukwaliteit van het water van de rioolzuivering wordt verbeterd. Het kan 185.000 m3 bergen. Dit voorkomt dat het water vanaf de stuwwal, waar Enschede op is gebouwd, te snel naar Hengelo stroomt. Het is tevens een belangrijke natuurverbinding. 

Luister verder...

22. Bergbezinkbassin Bruggenmors, Thermen 14

Dit is de oudste waterberging van Enschede. Open aan de bovenzijde, zodat je kunt zien hoe het werkt.  Op de wand van het bassin is - naar aanleiding van deze waterfietsroute - een gedicht van stadsdichter Jos Eertink aangebracht. Zichtbaar vanaf de fietssnelweg en vanuit de trein.

Luister verder...

23. Universiteit Twente, de Horst 23

Het meeste hemelwater op het campusterrein gaat naar vijvers en kelders en wordt hergebruikt. Voor besproeiing van de sportvelden, bijvoorbeeld. Bij de Technohal wordt regenwater hergebruikt om het toilet door te spoelen. In de Koudecirkel wordt 10 miljoen liter water opgeslagen om gebouwen en onderzoeksapparatuur te koelen. Dit water wordt in helofytenfilters (grind met planten) gezuiverd.

Luister verder...

24. Boerderij N Tuut’n – bleekvelden, Van Heeksbleeklaan 25 

Naast de traditionele vakboederij ’n Tuut’n liggen de bleekvelden van Van Heek, nog in originele staat. Hier bleekten de wevers het linnen door het nat te houden en in de zon te leggen. Het nat houden gebeurde door middel van de greppels middenin het veld.

Luister verder...

25. Waterberging, Roessinghbleekweg 115

Altijd al willen weten wat er onder die deksels in het grasveld ligt? Rotterdam claimt ‘m, Enschede heeft ‘m: hier ligt de grootste waterberging van Nederland (15 miljoen liter). Veertig jaar geleden werd de berging aangelegd. Vanwege de de bouw van Deppenbroek, kon de Roombeek het water niet meer aan. 

Luister verder...

26. Waterspeelplek Van Heekpark, Walhofstraat

Het Van Heekpark is een rijksmonument. Het park heeft romantische stukken waar je rust kunt vinden én gedeelten voor sport en spel. De nieuwe Roombeek slingert door het park. Aan de rand ligt een waterspeelplek voor kinderen. Met slimme waterwerken maak je de stad leuker en koeler!

Luister verder...