Gemeente Enschede introduceert witgoedregeling in strijd energiearmoede

07 december 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

De Gemeente Enschede neemt een innovatieve stap om energiearmoede te bestrijden door de introductie van de witgoedregeling. Deze regeling is voor een beperkte groep inwoners beschikbaar.

Hierbij kan een oude koelkast, vriezer of wasmachine worden ingeruild voor een energiezuinig exemplaar. Door het inleveren van een apparaat dat veel energie verbruikt en het kiezen voor energiezuinig witgoed, kan een huishouden besparen op het energieverbruik en de bijbehorende kosten.

Vanaf 15 december kunnen inwoners die eerder al kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen hebben gekregen gebruik maken van deze regeling. Inwoners die onder de doelgroep vallen krijgen een tegoedbon waarmee zij bij geselecteerde (lokale) leveranciers een geschikt apparaat kunnen uitkiezen. Deze tegoedbon heeft een waarde van 500 euro. Het witgoed dat wordt ingeruild moet minimaal 10 jaar oud zijn.

Hoe aan te vragen

De witgoedregeling geldt voor inwoners die tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023 kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen hebben ontvangen. Zij krijgen automatisch een brief met meer informatie en een persoonlijke code waarmee ze een tegoedbon kunnen aanvragen. Het gaat om ongeveer 3.300 huishoudens. De regeling wordt per 15 december opengesteld voor een periode van 2 maanden. Er zijn 1.000 tegoedbonnen beschikbaar volgens het principe op = op! 

Aanpak energiearmoede

De witgoedregeling is onderdeel van de aanpak die de gemeente hanteert om energiearmoede terug te dringen. Hierbij kunnen inwoners die te maken hebben met energiearmoede advies van een energiecoach krijgen en kan de FIXbrigade langskomen voor het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Daarnaast kunnen inwoners van Twekkelerveld en stadsdeel Zuid die binnen de doelgroep vallen zich aanmelden voor een gratis isolerende maatregel. Daar wordt nu dus de witgoedregeling aan toegevoegd. 

Energierekening omlaag brengen

De witgoedregeling werd eerder dit jaar aangekondigd als een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke inspanningen tegen energiearmoede. Wethouder Jeroen Diepemaat benadrukt het belang van dergelijke regelingen: “Het zijn waardevolle stappen waarmee we een deel van onze inwoners echt kunnen helpen om hun energierekening te verlagen. Maar ook dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het is een fractie van dat wat we nodig hebben om energiearmoede echt goed aan te pakken. Dit dwingt ons telkens weer tot moeilijke keuzes over wie wel en wie niet voor een regeling in aanmerking komt.”

TOF-regeling

“We beseffen dat er meer nodig is om energiearmoede effectief aan te pakken. Daarom zijn we onder de noemer van Twentse Ontzorg Financiering (TOF-regeling) een lobbytraject gestart om deze situatie bij het Rijk onder de aandacht te brengen. We vragen het Rijk om alle losse regelingen op het gebied van de energietransitie te bundelen en in één keer aan de gemeente uit te keren. Pas dan ontstaat er financiële slagkracht om de zwaarst getroffen huishoudens echt te kunnen ondersteunen. In totaal vragen we samen met Almelo en Hengelo om een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro.”