Gemeente steunt meer basisscholen via Jeugdeducatiefonds

21 september 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

10 basisscholen in Enschede kunnen de komende jaren een beroep doen op financiële steun van het Jeugdeducatiefonds, waar ook de gemeente aan meebetaalt. Het college van B en W besloot deze week de bijdrage aan het Jeugdeducatiefonds te verhogen van 18.000 euro naar 48.000 per jaar.

10 basisscholen in Enschede kunnen de komende jaren een beroep doen op financiële steun van het Jeugdeducatiefonds, waar ook de gemeente aan meebetaalt. Het college van B en W besloot deze week de bijdrage aan het Jeugdeducatiefonds te verhogen van 18.000 euro naar 48.000 per jaar.

Het Jeugdeducatiefonds zet zich in om kansen te vergroten van kinderen die opgroeien in minder kansrijke omstandigheden. Aangesloten scholen kunnen bij het fonds terecht voor geld voor producten en diensten die bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen. Aan deze steun vanuit het fonds past de gemeente 33 procent bij. De overige 66 procent komt van het Jeugdeducatiefonds, dat donaties krijgt van bedrijven, particulieren en vermogensfondsen.

Judolessen en koffers

De hulp varieert van een bijdrage voor de aankoop van een fiets tot het financieren van judolessen op school. Zo zijn met geld van het Jeugdeducatiefonds op een basisschool slaapzakken aangeschaft voor kinderen die op kamp gingen. Ook vroeg een school geld voor luizenbestrijdingsmiddelen, zodat die konden worden meegegeven aan ouders die deze middelen zelf niet kunnen betalen.

Sinds het schooljaar 2021-2022 draagt de gemeente Enschede bij aan de steun voor 4 scholen via het Jeugdeducatiefonds. 6 andere basisscholen ontvingen in die periode ook steun zonder dat de gemeente bijdroeg. Nu is dus ook voor deze 6 scholen “cofinanciering” geregeld. Het gaat om basisscholen De Zuidsprong, Roombeek, WereldWijs Noord/Zuid (Glanerbrug), Harry Bannink, Willem Wilmink en Taalschool de Globe.

Kinderen verdienen kansrijke start

Hans Spekman, voorzitter van het Jeugdeducatiefonds, is blij met deze beslissing: “Duizenden kinderen in Enschede hebben het lastig op school. Niet omdat ze moeilijk leren, maar omdat ze in armoede leven. De gemeente Enschede werkt daarom nauw samen met het Jeugdeducatiefonds. Samen zorgen we voor maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen.”

Voorzitter Spekman bracht donderdag 21 september een bezoek aan basisschool De Zuidsprong, één van de 10 basisscholen die steun krijgen via het Jeugdeducatiefonds. Directeur Ellen Rouwenhorst en wethouder Harmjan Vedder (onderwijs en kansengelijkheid) ontvingen hem.

Directeur Rouwenhorst: “We besteden het schoolbudget aan middelen om goed onderwijs te kunnen geven. Veel extra’s blijven er niet over. Dankzij het Jeugdeducatiefonds kunnen wij mooie wensen in vervulling laten gaan. Wij hebben een muziekinstallatie en theatergordijnen kunnen aanschaffen. Met het opknappen van onze schoolpleinen zijn we begonnen. De kinderen zijn er dankbaar voor.”

Wethouder Vedder waardeert de inzet van het Jeugdeducatiefonds. “Dankzij dit fonds krijgen de kinderen die dat het hardst nodig hebben een extra steuntje in de rug. Dat is enorm waardevol. Het fonds werkt praktisch en laagdrempelig, en raakt de kern van kansengelijkheid. Alle kinderen verdienen een kansrijke start. We zetten ons daar op alle mogelijke manieren voor in.”