Gemeentelijke opvang Oekraïners Tesinkweide

Sinds zaterdag 1 oktober vangt de gemeente mensen uit Oekraïne op in het voormalig jeugdzorgcomplex Tesinkweide in Boekelo. Het complex bestaat uit een aantal paviljoens. Stap voor stap nemen we de paviljoens in gebruik. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar 190 bewoners een plek hebben. 

De opvang in stappen

Inmiddels zijn er 58 mensen gehuisvest op Tesinkweide. Zaterdag 1 oktober 2022 kwamen de eerste 29 bewoners aan. Zij namen hun intrek in paviljoen 1. Elf bewoners (meerdere gezinnen) konden terecht in de voormalige dienstwoning op het terrein. 

Vanaf 5 november is paviljoen 2 klaar. Daar wonen nu 18 mensen. Er is bijna dagelijkse nieuwe instroom, vanuit landelijke aanmeldingen. De verbouwing van het hoofdgebouw is bijna afgerond. Daar ontstaat ruimte voor maximaal 58 bewoners. 

Opvang voor mensen uit Oekraïne

Deze opvang is bedoeld voor mensen uit Oekraïne. Het zullen vooral gezinnen met kinderen zijn.

Activiteiten voor bewoners

Wij zijn volop bezig om te zorgen dat de bewoners zich snel een beetje thuis zullen voelen. De kinderen gaan naar het IOK-onderwijs “de Globe” in Enschede of het voortgezet onderwijs in Almelo. Veel bewoners zijn aan het werk of staan ingeschreven als werkzoekend. 

Binnenkort starten we met lessen Nederlands en organiseert vrijwilligersorganisatie M-pact een boek/spelletjes uitleen op locatie. Ook medische zorg wordt geregeld. Een aantal vrijwilligers heeft zich gemeld voor activiteiten (sport/creatief/vervoer).

Contact met de buurt

De buurt heeft op woensdag 28 september 2022 een kijkje kunnen nemen in paviljoen 1. Ongeveer veertig tot vijftig mensen bezochten de locatie. 

Contactgegevens en vrijwilligerswerk

Voor meer informatie kunt u terecht bij de locatiecoördinatoren Rianne Knippels of Ed Schuur. Tesinkweide kunt u 24 uur per dag (7 dagen per week) bereiken op 06 81 01 41 93.

Mocht u zich willen melden als vrijwilliger voor de opvang, dan kunt u contact opnemen met M-pact, nummer 053-432 33 04, mailen naar info@m-pact.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over vluchtelingen Oekraïne op website van de gemeente Enschede