Groen en duurzaam Enschede: mega-bijenhotel en 1484 zonnepanelen

12 juli 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Met de onthulling van een bijzonder bouwbord, met geïntegreerd bijenhotel, heeft wethouder sport en duurzaamheid Niels van den Berg het startschot gegeven voor de verduurzaming van de Pathmoshal.

De hal wordt komend jaar gerenoveerd en extra geïsoleerd en daarnaast voorzien van onder meer een warmtepompinstallatie en 350 zonnepanelen. Daarmee is de Pathmoshal vanaf september 2024 energieneutraal en voor de komende 20 jaar weer optimaal geschikt voor uitoefening van sport.

Met dit project is een investering van 3,6 miljoen euro gemoeid, onderdeel van een raamovereenkomst van totaal 35 miljoen die over een periode van 10 jaar geïnvesteerd wordt in verduurzaming. Daarmee zal ongeveer de helft van het gemeentelijk vastgoed energieneutraal zijn. In 2040 moet dat voor alle gemeentelijk vastgoed gelden. 

Aan het project Pathmos ging een aparte aanbesteding voor de Diekmanhal vooraf. Dat project beslaat totaal maar liefst 1134 zonnepanelen waarmee de Diekmanhal ook energieneutraal is. Deze zonnepanelen worden met de plaatsing van de trafo van Enexis al op 21 juli 2023 operationeel.

De verduurzaming van de Pathmoshal werd ingeluid met de onthulling van een bouwbord in de vorm van een mega bijenhotel. Het bijenhotel is 5 meter lang en ongeveer 1 meter hoog. Boven op het bijenhotel zijn planten geplaatst waar de bijen naar nectar kunnen zoeken. 

Tijdens de verbouwing kunnen inwoners overigens gewoon blijven sporten . De Pathmoshal wordt namelijk in fases verbouwd, waarbij ruimtes voor bepaalde periodes gedeeltelijk worden afgesloten

Wethouder Niels van den Berg is enthousiast: “Duurzaamheid is belangrijk en er wordt enorm veel over gesproken. Maar het is taaie kost en kost veel tijd. Kijk alleen al naar de recente ontwikkelingen in de landelijke politiek. En dan is het mooi om te zien dat we tóch lokaal forse voortgang boeken. Voor mij persoonlijk al helemaal, want als wethouder ben ik zowel verantwoordelijk voor duurzaamheid als voor sport en die thema’s komen met zonnepanelen op een sporthal natuurlijk prachtig samen! Bovendien benadrukt het ook nog eens het belang van de sportclustering waarmee we tegelijk heel druk zijn”. 

Volgens Van den Berg is het ook passend dat het bouwbord tegelijk een bijenhotel is: “het draagt bij aan biodiversiteit en benadrukt daarmee waarvoor we het doen.  Een groen en duurzaam Enschede”.

De verduurzaming van de Pathmoshal wordt gerealiseerd door hoofdaannemer Dura Vermeer uit Hengelo. De zonnepanelen op de Diekman hal werden gerealiseerd door Koolen Solar Projects uit Apeldoorn.


 

zonnepanelen op de Diekmanhal