Groene oase in Glanerbrug

17 juli 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Van troosteloos, onnodig verhard plein naar een kleurrijk plantsoen dat bruist van het leven. De Themislaan in Glanerbrug ken je niet meer terug.

Enschede doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen. Een mooie aanleiding om de Themislaan eens aan te pakken. Zo’n 1750 vierkante meter met zwarte basaltstenen is weggehaald. Daarvoor in de plaats zijn bloeiende planten, vakken met struiken en grasstroken gekomen. Ook hebben we 3 verschillende soorten hagen en 11 nieuwe bomen van verschillende soorten geplant. Tot slot zijn er wadi’s in het gras gemaakt. 

Het gebied is een stuk aantrekkelijker geworden. Niet alleen voor de bewoners van het appartementencomplex en de huizen eromheen. Ook voor de dieren. Dankzij alle bloemen, planten en bomen is het voor hen een fijne plek om te leven, wandelen en zitten.  

Bewoners konden meedenken over de nieuwe groene invulling. Hun wens was bijvoorbeeld om de appelbomen en het kunstwerk te laten staan. “Ik ben heel blij met het resultaat”, vertelt een van de omwonenden. “Het ziet er prachtig uit. En er is nog een ander voordeel. Voorheen gebeurden hier weleens dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Dankzij alle aandacht voor dit gebied, de werkzaamheden en de huidige mooie uitstraling zijn criminele activiteiten eigenlijk niet meer aanwezig.” 

Met deze make-over is de Themislaan klaar voor de toekomst. Zo hebben we minder last van zware regenbuien, hittegolven en extreem droge perioden. Groen maakt de omgeving koeler en de wadi’s bieden ruimte aan al het regenwater. Ook kan het water nu in de grond zakken. Goed tegen verdroging. En misschien wel het belangrijkste: mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving.