Grondwater staat hoog in Enschede

19 januari 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Door alle regen van de afgelopen tijd staat het grondwater hoog in Enschede.

Dat kan voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als uw kelder lek is. Dan kan er water in komen te staan. U bent zelf verantwoordelijk voor grondwater op uw terrein. Gelukkig kunt u iets doen om zo weinig mogelijk schade te hebben van het hoge grondwater.    

Wilt u weten wat de grondwaterstand is in de buurt van uw huis? Kijk op de website van het Twents waternet.  Doordat het grondwater hoog staat, drukt het tegen de muren en de vloer van de kelder. Soms zitten hier zwakke plekken in. Hierdoor komt water de kelder in. Misschien heeft u wel water in uw kelder en uw buren niet. Dit kan komen door het verschil in kwaliteit van de keldermuren en keldervloeren.

Huiseigenaar is verantwoordelijk

Volgens de regels is de eigenaar van een huis zelf verantwoordelijk voor het grondwater op het eigen terrein. Ook is de eigenaar verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. De gemeente doet geen aanpassingen om te voorkomen dat er water in kelders komt.

Verklein het risico op schade

U kunt zelf dingen doen, zodat u minder schade heeft als uw kelder onderloopt.

  • Zet uw spullen voor de zekerheid op een verhoging. Dan is er niet meteen schade als er water in de kelder komt. 
  • Als er eenmaal een lek zit, is het moeilijk helemaal te voorkomen dat er water in de kelder komt. Kijk op welke plek het water de kelder binnenkomt. Schakel een deskundig bedrijf in om te kijken wat er mogelijk is om de kelder waterdicht te maken. Kijk op groenblauwenschede.nl voor meer informatie hierover. 
  • Pomp het water weg met een vlakzuigerpomp met een automatische vlotterschakelaar. Zet deze neer op het laagste punt in de kelder. Doe dit als het grondwater is gezakt. Anders komt het water telkens weer terug.