Grove snoei zieke kastanjebomen Boulevard

25 mei 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Zieke Kastanjebomen aan de Boulevard

Bij controle van de gezondheid van de kastanjes aan de Boulevard 1945 blijkt dat 13 bomen in ernstige mate zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De kastanjebloedingsziekte heeft in deze mate van aantasting geen kans op herstel. Dit betekent dat we deze bomen helaas moeten verwijderen. We hebben hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd, waarop een bezwaar is binnengekomen. De behandeling daarvan moeten we eerst afwachten. Er kunnen echter elk moment grote takken afbreken, vooral nu ze zwaarder zijn door blad en bloesem. Op 26 mei starten we met de snoei van de gevaarlijkste takken en plaatsen we hekken rondom de bomen.

Al sinds de jaren '60 staan de kastanjebomen trots langs de Boulevard 1945. Deze plek is toonaangevend, maar de bomen hebben het er ook flink te verduren. Het is een drukke weg, met weinig gezonde ruimte voor de wortels. Bomen worden daardoor vatbaarder voor ziektes. De besmettelijke kastanjebloedingsziekte teistert heel Nederland, maar treft vooral bomen waarvan de levensomstandigheden niet optimaal zijn.  

Toekomst Boulevard 1945 

Een extern bedrijf doet op dit moment onderzoek naar de gezondheid van de overige kastanjes aan de Boulevard. Zij geven ons advies over de toekomst van deze bomen. Het behoud van de bomen is hierbij het uitgangspunt. Als de verwijdering van de kastanjes doorgaat planten we nieuwe bomen aan de Boulevard. We kijken dan naar een boomsoort die goed kan overleven op deze locatie. Ook planten we grotere bomen, zodat het beeld van een mooie laan blijft.