“Gymmen met Pim” maakt kinderen fitter en vaardiger

12 april 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws
Gymen met Pim

Waarom woordrijtjes leren op een stoel in de klas als dat ook in een wandrek in de gymzaal kan? Driehonderd belangstellenden uit het onderwijs lieten zich dinsdag 11 april in sporthal Het Diekman informeren over bewegend leren voor jonge kinderen.

Kinderen demonstreerden hoe ze “Gymmen met Pim” en hoe dat gaat met “Taal in de gymzaal”. Basisschool De Regenboog en Sportaal en leerkrachten van de deeltijdschakelklassen ontwikkelden de lesmaterialen die hierbij worden gebruikt. Sportaal is het centrale aanspreekpunt voor alle zaken rond sport in Enschede.

Bij Gymmen met Pim en Taal in de gymzaal besteden leerkrachten aandacht aan letters, woorden en zinnen tijdens het gymmen. “We willen jullie laten zien hoe het werkt, zodat jullie er hopelijk ook mee aan de slag gaan”, zei schooldirecteur Mariëlle Siebelt. “Het zou mooi zijn als het zich als een olievlek uitbreidt.”

De ervaring leert dat kinderen motorisch vaardiger en fitter worden. Hun concentratie neemt toe. Ze onthouden woorden beter. Gymmen met Pim is bedoeld voor peuters en kleuters. Taal in de gymzaal is geschikt voor groep 3.

Met bewegen bouwen aan je brein

De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legde uit wat het belang is van bewegen voor het (kinder-)brein. Als je beweegt, bouw je (tot ongeveer je 30ste) aan een stof in de hersenen, myeline, die ervoor zorgt dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd. Hoe meer myeline er is gevormd, hoe groter de buffer als er eens iets beschadigd raakt. Mensen met veel myeline zijn bijvoorbeeld beter beschermd tegen ouderdomsziekten, zei hij. “Dat motiveert toch enorm?”

Erik Scherder noemde het fantastisch wat De Regenboog doet. “U bouwt aan de gezondheid van kinderen. U doet iets aan de pandemie van bewegingsarmoede die al jarenlang gaande is. U heeft het bewegingsonderwijs omarmd. Dat is van grote betekenis. Ik zeg ook tegen de minister; het kost niks. Alleen bereidwilligheid en overtuiging.”

Wethouder Harmjan Vedder van onderwijs, ook een van de sprekers, is enthousiast over bewegend leren. “Ik ben net 1 week wethouder. Hiervoor werkte ik in het onderwijs. Ik heb zelf gezien hoe leuk kinderen het vinden om bewegend te leren. Mooi dat jullie in zulke groten getalen naar deze inspiratiesessie zijn gekomen. Dat laat zien dat jullie het belangrijk vinden. Houd dat vast.”