Het verhaal van Bibi: "Schulden, schaamte en overwinning"

22 januari 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Het lijkt erop dat het goed gaat met Bibi, wanneer ze 15 jaar oud is. Ze woont in Enschede bij haar ouders met een jongere en oudere zus. Het is een hecht gezin. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Na verschillende gebeurtenissen lijkt het erop dat het beter is dat Bibi het ouderlijk huis verlaat. Het is een lastige keuze, maar wel het beste voor Bibi.  

In de schulden

Eerst lijkt het goed te gaan met Bibi als ze op haar 17e na anderhalf jaar in een huis met hulp haar leven weer op de rit lijkt te hebben. Maar dan gaat het mis. Ze krijgt brieven over geldproblemen. "Thuis hadden we nooit geldproblemen. Ik wist niet wat schulden waren. Ik schaamde me enorm tegenover mijn ouders."

Bibi vertelt niemand over haar problemen en stopt met betalen om haar huur te kunnen betalen. Daardoor worden haar schulden steeds meer. Jaren gaan voorbij. "Mijn schuld is dan tussen de 23.000 en 25.000 euro. Ik kan geen huur, gas, water, licht, zorgverzekering, telefoon- en televisiekosten meer betalen." Bibi durft niet om hulp te vragen en verstopt brieven. "Ik vond het niet fijn dat ik schulden had. Het leek alsof ik mijn ouders teleurstelde. Ik hield alles voor mezelf totdat het echt niet meer kon."  

Hulp zoeken

Uiteindelijk moet Bibi weg uit haar huis en gaat naar het Leger des Heils. Haar ouders schrikken als ze het horen. Ze zeggen dat ze hulp moet vragen. Rond die tijd merkt de gemeente Enschede met vroegsignalering op dat Bibi hoge schulden heeft en start een traject om haar schulden aan te pakken. Na een tijdje is er weer hoop. Als de mensen waar Bibi geld aan moet betalen, akkoord gaan met minder geld, lijkt alles beter te worden. "Dankzij de hulp van een jongerencoach van de gemeente en Stadsbank, heb ik nu geen stress meer. In anderhalf jaar betaal ik mijn schuld af. Ik ben zo blij dat het nu beter gaat."  

Bibi, nu 23 jaar oud, durft weer vooruit te kijken. "Nu ga ik hard werken en proberen veel geld te verdienen. Ik wil niet meer afhankelijk zijn van anderen en alles zelf doen. Ik ga ervoor!"  

Wat is vroegsignalering?

Vroegsignalering is wanneer de gemeente en Wijkteams Enschede actie ondernemen als ze merken dat iemand problemen heeft met betalen. Als er een eerste probleem is, sturen ze vaak een brief of bellen ze. Als er meer problemen zijn, gaan ze langs en bieden ze hulp aan.

Veel mensen hebben problemen met geld door hoge kosten. Als je problemen hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Kijk op hulp bij schulden.

*Bibi is een verzonnen naam. De echte naam is bekend bij de redactie.