Honden en regels

Als u een hond neemt/hebt en u deze uitlaat, moet u zich aan bepaalde regels houden.

Regels

Opruimplicht hondenpoep

Wat uw hond achterlaat, ruimt u zelf op. Dat hoeft niet als uw hond poept op een hup of in een losloopgebied.

Opruimmiddelen meenemen

Een plastic zakje is het handigst. Neem altijd een paar extra zakjes mee. Als u er één heeft gebruikt, kan u altijd laten zien dat u er meer bij u heeft.

Honden aan de lijn

Behalve natuurlijk in de losloopgebieden en op de omheinde renveldjes. Honden zijn verboden op kinderspeelplekken, trapvelden, e.d. Op een klein kind kan een hond nog best bedreigend overkomen.

Identificatiekenmerk van de hondeneigenaar aan of in d​e hond

U moet altijd kunnen bewijzen dat u de eigenaar bent van uw hond. Uw hond moet altijd een identificatiekenmerk dragen. Daarom is het handig en belangrijk de hond te laten chippen. Mocht hij weglopen of verdwalen, dan kan de eigenaar ook makkelijker worden gevonden.

Buiten de bebouwde kom; houdt rekening met wild en vee

  • Op de laatste regel na gelden de regels alleen binnen de bebouwde kom.
  • Buiten de bebouwde kom mag de hond loslopen en geldt er ook geen opruimplicht.
  • In het buitengebied is het erg belangrijk dat de natuur en de landbouwdieren niet worden verstoord. Vooral reeën, schapen en koeien zijn erg stressgevoelig.
  • Laat uw hond nooit in een weide poepen! Een hond kan na het eten van koeienpoep of de nageboorte van een kalf via de ontlasting een ziektekiem overdragen op drachtige koeien, waardoor het kalf sterft.

Hondenbelasting

Als hondenbezitter betaalt u hondenbelasting. Mocht u een nieuwe hond nemen, dan kunt u deze gemakkelijk aanmelden bij het Digitale Loket op www.gbtwente.nl, onder ‘hondenbelasting aan- of afmelden’.