Burgemeester Van Veldhuizen in gesprek met leerlingen van Onderwijscentrum Het Roessingh

16 november 2016

In het kader van 'De week van Respect' spraken leerlingen van Onderwijscentrum Het Roessingh de afgelopen week op hun school veel over respect: ‘jij maakt het verschil’!

De ochtend begon met een gesprek met leerlingen van 16-18 jaar, de oudste groep. De leerlingen en de burgemeester hebben gesproken over het werk van de burgemeester: zijn contacten met mensen om hem heen, medewerkers en inwoners, waarbij normen en waarden belangrijk zijn.

De leerlingen waren heel nieuwsgierig naar zijn kijk op hoe je respectvol naar elkaar toe bent in de praktijk. Een vraag van de leerlingen was: in deze klas zitten leerlingen die, als het kan willen reizen met openbaar vervoer. Zij moeten nu naar de bushalte op een gevaarlijk kruispunt lopen en voor sommige leerlingen is dat te ver. Wat vindt de burgemeester hiervan? De burgemeester heeft samen met de leerlingen gekeken naar een mogelijke oplossing en dat is het schrijven van een brief aan de Provincie Overijssel. De leerlingen nemen zelf het initiatief en schrijven een brief waarin ze aangeven waarom een bushalte dichterbij beter is voor hen.

Dit leverde mooie gesprekken op over waardering, respect en sympathie hebben, waarbij de burgemeester en leerlingen goed naar elkaar hebben geluisterd.

Het tweede gesprek was met de groep leerlingen tussen 13 jaar en 16 jaar en begon met een filmpje van YouTube. Het filmpje werd halverwege gestopt waarna de leerkracht de leerlingen en burgemeester vroeg hoe zij dachten dat het filmpje verder zou gaan. Verschillende dingen werden gezegd en niets kwam overeen met het vervolg van de film. Kortom, we doen allemaal wel eens aannames en hebben soms vooroordelen.

De burgemeester zei: “Met respect begint alles.” Het is belangrijk om eerst de ander te begrijpen, voordat je jezelf begrijpt.

Het was een leerzame ochtend, waarbij de leerlingen veel vragen hebben kunnen stellen aan de burgemeester. Natuurlijk werd de ochtend afgesloten met het maken van selfies met de burgemeester, waarbij sommigen zelfs de ambtsketen mochten dragen.