Drinkwater

Drinkwaterbedrijven winnen water uit de grond, uit rivieren, rivieroevers of uit de duinen. In de gemeente Enschede zorgt het drinkwaterbedrijf Vitens voor de drinkwatervoorziening. Vitens gebruikt voornamelijk grondwater om drinkwater te maken.

Het drinkwater dat bij u uit de kraan stroomt, komt meestal dicht uit de buurt. Het is uit de grond opgepompt in een waterwingebied in uw omgeving. Om van grondwater schoon drinkwater te maken, moet het water gezuiverd worden.

Het drinkwater moet ook voldoen aan eisen volgens de wet. Stoffen als kalk, ijzer en mangaan worden uit het water gehaald; dit zijn natuurlijke stoffen die het grondwater heeft opgenomen uit de bodem.

Onder ‘bijzonderheden’ staan tips om water te besparen.

Voor drinkwatertarieven kunt u terecht bij Vitens.

Water besparen
Waarom is het belangrijk om minder water te gebruiken? De inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. Maar de productie kan niet onbeperkt worden uitgebreid. Water zuiveren en transporteren kost bovendien energie en er zijn chemicaliën bij nodig. Om in de toekomst onze drinkwatervoorraad veilig te stellen dienen we zuinig om te springen met onze grondwatervoorraad.
Iedere inwoner gebruikt gemiddeld ongeveer 120 liter water per dag. Een klein deel daarvan (8%) wordt gebruikt om te drinken en te koken, de overige liters gaan op aan douchen, toilet, tuin begieten en de was en afwas. Met simpele maatregelen in huis kunt u de dagelijkse hoeveelheid terugbrengen. U bespaart daarmee geld en zorgt goed voor natuur en milieu.

Tips om zuinig om te gaan met water:

  • Repareer lekkende kranen. Tien druppels per minuut lijkt niet veel, maar jaarlijks is dat al gauw zo`n 1100 liter water;
  • Neem vaker een douche in plaats van een bad, en douche wat korter;
  • Zet uw (vaat)wasmachine alleen aan als deze vol is: dat bespaart naast water ook veel energie;
  • Let bij de aanschaf van een nieuwe (vaat)wasmachine op het waterverbruik;
  • Plaats een regenton. Met opgevangen regenwater kunt u de tuin begieten, de auto en ramen wassen;
  • Sproei uw tuin alleen bij langdurige droogte en doe dit niet in de felle zon. Was uw auto en ramen met een spons en emmer in plaats van een tuinslang;
  • Koop een waterbesparende douchekop en monteer een spoelstop op het toilet. De investering in het materiaal heeft u er binnen korte tijd alweer uit!

Meer tips en informatie vindt u op de website van Milieucentraal.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.